Örgüt kültürü ile personel motivasyonu arasındaki ilişkiye yönelik karşılaştırmalı bir araştırma: Türkiye ve Afganistan örneği
A comparative study of the relationship between organizational culture and personel motivation: Example of Turkey and Afghanistan
  1. Tez No: 657464
  2. Yazar: MOHAMMAD AREF ROOZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA TETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organization Culture, Motivation, Organizational Behaviour, Organization Culture Models, Motivation Models
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Örgüt kültürü, çalışanlara örgüt içinde neleri yapıp neleri yapamayacakları, örgüt açısından hangi değerlerin önemli olduğu, liderlik politikaları, müşteri ilişkileri, iletişim tarzları gibi alanlarda bir yol haritası sunmaktadır. Bu bağlamda örgüt kültürü, çalışanlara doğru tutum ve davranışlarda bulunmaya yönelik rehberlik etmektedir. Örgüt kültürü, çalışanlar açısından dayanışma, aidiyet ve bütünleşmeye yol açmaktadır. Biz duygusunu geliştirir. Bu boyutuyla güçlü bir örgüt kültürünün yaratılması örgütsel bağlılığı, iş memnuniyetini ve personel motivasyonunu arttırabilir. Personel motivasyonu ise gerek örgütün gerekse çalışanların beklentilerine cevap veren bir çalışma oluşturarak, bireyin istenilen davranışa geçmesi ve isteklendirilmesi sürecidir. Örgütlerin etkinliği ve verimliliği açısından çalışanların motivasyonlarının sürekli canlı tutulması gerekmektedir. Bu bağlamda yöneticilerin güçlü bir örgüt kültürü oluşturmalarının personel motivasyonunu olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye ve Afganistan'daki kamu kurumlarında örgüt kültürü ile personel motivasyonu arasındaki ilişkiyi karşılaştırmalı olarak incelemek ve çalışanların örgütlerine ait örgüt kültürü algılarının, motivasyonlarını etkileyip etkilemediğini analiz etmektir. Sonuç olarak örgüt kültürünün motivasyon düzeyi üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan örgüt kültürü ve motivasyon düzeyi açısından ülkeler arasında önemli bir far bulunmadığı tespit edilmiştir. Anhtar Kalemeler: Örgüt Kültürü, Motivasyon, Örgütsel Davranış, Örgüt Kültrü Modelleri, Motivasyon Modelleri
Özet (Çeviri)
Organizational culture is concern with what employees can and cannot do whitin the organization. It provides a roadmap in areas which values are important to the organization such as leadership policies, customer relations, and communication styles. In this condition, organizational culture guides employees towards the right attitude and behavior. Organizational culture leads to solidarity, belonging and integration for the employees. İt developes the sense of word we within the organizations. Creating a strong organizational culture with its dimension increases organizational commitment, job satisfaction and employee motivation. Personnelmotivation is the process of encouraging the individual to the desired behavior by creating a training that responds to the expectations of both the organization and the employees.The motivation of the employees should be kept alive in terms of the effectiveness and efficiency of the organizations.In this context, creating a strong organizational culture of the managers will positively affect the personnel motivation. The purpose of this thesis is to study the relationship between organization culture and employee motivation comparatively in public administration of Turkey and Afghanistan as well as the organizational culture perceptions of employees weather affect their motivation or not. As a result, it has been understood that organizational culture has an effect on the level of motivation. On the other hand, it has been stated that there is no significant difference between countries in terms of organizational culture and motivation level.