G20 ülkelerinin bankacılık sektörü endekslerinin getiri düzeyleri açısından karşılaştırılması
Comparison of G20 countries in terms of value of return for banking sector indexes
  1. Tez No: 657465
  2. Yazar: FURKAN GÖKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA İZMİRLİ ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, G20, BİST, Borsa Endeks
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada G20 ülkeleri arasında finans sektörü borsa endeksleri ile BIST finansal endeksi arasındaki eşbütünleşmenin tespit edilmesi ve G20 ülkeleri arasındaki ülkelere yatırım gerçekleştirmeyi planlayan tasarruf sahiplerine hali hazırdaki borsaların birbiri arasında bir portföy oluşturularak karar alma süreçlerinde kendilerine fayda sağlanması amaçlanmıştır. Buna göre BIST finansal endeksi (XUMAL) ile G20 ülkeleri borsalarının finansal endeksleri arasındaki eşbütünleşmeye bakılmıştır. Araştırmada Ocak 2010- Aralık 2019 tarihleri arasındaki ilgili ülkelerin borsalarına ait veri setleri kullanılmıştır. Bu inceleme yapılırken G20 ülkeleri içerisinde bulunan Arjantin ve Suudi Arabistan'ın bahsedilen tarih aralıklarının tamamında finansal sektöre ait endeks verileri yer almadığından analiz dışında bırakılmıştır. Ülkelere ait finansal endeks verileri https://tr.investing.com/indices/ adresinden ulaşılmıştır. Ülkelere ait veri setlerinin aynı birim üzerinden ifadesi için finansal endeks veri setlerine logaritmik dönüşüm uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde Eviews 10 programı kullanılmıştır. Türkiye finansal endeksi ile ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin finans endeksleri arasında iz ve maks-eigen istatistik değerleri kritik değerden büyük oldukların için Türkiye ve bu ilkeler arasında uzun dönemli ilişkiden söz edildiği görülmektedir. Türkiye'nin finans endeksinde oluşacak olan bir sağmanın yıl içerisinde ABD'de %21,6; Almanya'da %18,3; Fransa'da %16,8 ve İngiltere'de %18,8 oranında düzeleceği tahminlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the cointegration between the financial sector stock market indices and the BIST financial index among the G20 countries and to create a portfolio between the current exchanges for savers who plan to invest in countries between the G20 countries and to benefit them in their decision-making processes. Accordingly, the cointegration between the BIST financial index (XUMAL) and the financial indices of the G20 countries' stock markets was examined. Data sets of the stock markets of the relevant countries between January 2010 and December 2019 were used in the study. While doing this analysis, Argentina and Saudi Arabia, which are among the G20 countries, are excluded from the analysis since there are no index data of the financial sector in all of the mentioned date ranges. Financial index data of countries can be found at https://tr.investing.com/indices/. Logarithmic transformation has been applied to the financial index data sets for the expression of country data sets in the same unit. Eviews 10 program was used in the analysis of the research data. Turkey financial index USA, Germany, the financial indices between France and Britain track and max-eigen statistical values for what is greater than the critical value, and Turkey seems to be talking about long-term relationships between these principles. Turkey's financial year in which a milking will occur in the index in the US 21.6%; 18.3% in Germany; It is estimated to recover by 16.8% in France and 18.8% in England. KeyWords: Banking, G20, BIST, Stock Exchange Index