Melatoninin MCF-7 ve MDA-MB-231 insan meme kanseri hücre hatları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of melatonin on MCF-7 and MDA-MB-231 human breast cancer cell lines
  1. Tez No: 657463
  2. Yazar: GÖZDE ÖZGE ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU HANIM YAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY SEZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, MCF-7, MDA-MB-231, Apoptoz, Otofaji, Melatonin, MCF-7, MDA-MB-231, Apoptosis, Autophagy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, melatoninin meme kanseri hücre hatlarındaki (MCF-7 ve MDA-MB-231) apoptoz ve otofaji mekanizmaları üzerine olası etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada, melatoninin IC50 değerini belirlemek için MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücre hatlarına farklı konsantrasyonlarda melatonin uygulandı. Ayrıca, sitotoksik aktiviteleri 24, 48 ve 72. saatte MTT analiz yöntemi kullanılarak belirlendi. Her iki hücre hattı da, kontrol; hiçbir uygulama yapılmayan grup, MEL1; melatoninin IC50 dozunun uygulandığı grup, MEL2; melatoninin IC50 dozunun yarısının uygulandığı grup, DMSO1; MEL1 grubunda melatonin hazırlanmasında kullanılan DMSO oranının uygulandığı grup ve DMSO2; MEL2 grubunda melatonin hazırlanmasında kullanılan DMSO oranının uygulandığı grup olarak 5 alt gruba ayrıldı. Her iki hücre hattının deney gruplarında da, melatoninin apoptotik etkilerini belirlemek amacıyla TUNEL, Bax, Bcl-2 immunofloresan boyama metodu ile otofaji etkilerini ortaya koymak için de Beklin-1, LC3 ve p62 immunofloresan boyama metodu uygulandı. Melatoninin MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücre hatlarında doz ve zamana bağlı olarak hücre proliferasyonunu azalttığı bulundu. Melatonin uygulaması sonrası hücrelerde Bax ekspresyonu artarken, Bcl-2 ekspresyonunun azaldığı belirlendi. Bunun yanı sıra otofaji belirteçleri olan Beklin-1, LC3 ve p62 ekspresyonlarının da arttığı görüldü. Sonuç olarak, melatoninin hücre ölüm mekanizmalarında rol oynayan belirteçlerin ekspresyon dengesini değiştirebileceği ve hücrede ölüm mekanizmalarını anlamlı derecede uyarabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the possible effect of melatonin on the mechanisms of apoptosis and autophagy in breast cancer cell lines (MCF-7 and MDA-MB-231). The different concentrations of melatonin were applied to MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cell lines to determine the IC50 value of melatonin. Also, cytotoxic activities were determined at 24, 48 and 72 hours by using MTT analysis. Both cell lines were divided into 5 subgroups; control; the group in which no administration was performed, MEL1; the group to which the IC50 dose of melatonin was administered, MEL2; the group to which the half of the IC50 dose of melatonin was administered, DMSO1; the group to in the MEL1 group the proportion of DMSO used in the preparation of melatonin was applied and DMSO2; in the MEL2 group the ratio of DMSO used in the preparation of melatonin was applied. To determine the apoptotic effect of melatonin; TUNEL, Bax, Bcl-2 immunofluorescence staining methods were used and to determine the effects of autophagy; Beclin-1, LC3 and p62 immunofluorescence staining methods were used. We observed that melatonin reduced cell proliferation in MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cell lines in terms of dose and time. We determined that Bax expression in cells increased, while Bcl-2 expression decreased after melatonin administration. At the same time, we demonstrated that the expressions of autophagy markers Beclin-1, LC3 and p62 were increased. As a result, It was concluded that melatonin may alter the expression balance of markers that play a role in cell death mechanisms and can significantly stimulate cell death mechanisms.