İçsel pazarlama uygulamalarının iş kazası geçiren çalışanlar tarafından değerlendirilmesi: Kayseri OSB' de çalışanlara yönelik bir araştırma
Evaluation of internal marketing practices by work accident sufferers: An application for employees working in Kayseri Organized Industrial Zone
  1. Tez No: 657488
  2. Yazar: HÜSEYİN ILGAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İçsel Pazarlama, Örgütsel Bağlılık, İş Kazası, Internal Marketing, Organizational Commitment, Work Accident
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı iş kazalarının çalışanların örgütsel bağlılığına olan etkisini ortaya koymak ve bu etkinin düzeyini içsel pazarlama yaklaşımıyla tespit etmektir. Ayrıca bu çalışmada, çalışanlardaki örgüt bağlılığının arttırılabilmesinde, iç müşteriler şeklinde benimsenen örgüt çalışanlarına uygulanacak içsel pazarlamayla alakalı faaliyetlerin önemle ele alınmasının gerekliliğinin de vurgulanması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan ve iş kazası geçiren iş görenler oluşturmaktadır (n=400). Bu çalışmada yer alan veriler Money ve Foreman (1996) tarafından geliştirilen“İçsel Pazarlama Ölçeği”ile Meyer ve Allen (1990) tarafından geliştirilen“Örgütsel Bağlılık”ölçeğinden yararlanılarak oluşturulan bir anket yardımıyla elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin ilk olarak aritmetik ortalaması ve standart sapmaları hesaplanmış; daha sonra ise araştırma kapsamında oluşturulan hipotezlerin test edilmesi amacıyla tek yönlü varyans analizi ve t-testi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; iş kazası geçiren işçilerin çalıştıkları işletmeye olan bağlılık düzeyleri düşük olarak tespit edilmiş ve bu bağlılığın zorunluluktan kaynaklandığı belirlenmiştir. Ayrıca, çalışanların kendilerini, çalıştıkları kurumlar açısından bir ailenin ferdi şeklinde görmedikleri ve örgütten ayrıldıklarında karşılaşacakları maliyetleri ve gösterecekleri fedakarlığın boyutunun büyük olacağını düşünerek, örgüt bünyesinde kalmanın, bir istek olmasının yanında, gereklilik de olduğunu düşündüklerinin anlaşılması sonucunda, örgüt bağlılıklarının da yeterli düzeyde olmadığı anlaşılmıştır. Son olarak araştırmanın bazı kısıtlarının bulunduğu vurgulandıktan sonra, hem iş görenlere ve işverenlere konu ile ilgili araştırma bulgularına dayalı bazı önerilerde bulunulmuş hem de gelecekte benzer konularda yapılacak araştırmalara ilişkin birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of occupational accidents on the organizational commitment of the employees and to determine the level of this effect through internal marketing approach. In addition, in this study, it is aimed to emphasize the importance of internal marketing-related activities to be applied to the employees of the organization adopted as internal customers. The sample of the study consists of those who work in Kayseri Organized Industrial Zone and who have had work accidents (n = 400). The data in this study were obtained by using a questionnaire as known“Internal Marketing Scale”which was developed by Money and Foreman (1996) and the“Organizational Commitment Scale”developed by Meyer and Allen (1990). The arithmetic mean and standard deviations of the data obtained from the research were first calculated; Then, independent sample tests such as one-way analysis of variance and t-test were performed to test the hypotheses formed within the scope of the research. According to the findings of the research; It has been determined that the level of commitment of the workers who have an occupational accident to the enterprise they work in is low and this commitment is due to necessity. In addition, it was not understood that the employees did not see themselves as individuals of a family in terms of the institutions they worked for and the costs they would face when they left the organization and the size of the sacrifice they would show would be great, as well as being understood that they thought it was a necessity as well as being a necessity. Finally, after emphasizing that there are some limitations of the research, some suggestions were made to employers and employers based on the findings of the research and some suggestions were made for future researches on similar subjects.