Hematolojik maligniteli hastalarda üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında viral etkenlerin tespit edilmesi
Detection of Viral Agents in Upper and Lower Respiratory Tract Infections in Patients with Hematological Malignancy
- Tez No: 657503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA KÖMÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Hematology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik malignite, Solunum yolu viral enfeksiyonu, PZR, Hematological malignancy, Respiratory viral infection, PCR
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Hematolojik maligniteli hastalarda viral solunum yolu enfeksiyonları önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışmada solunum yolu enfeksiyonlarında viral etkenlerin sıklığının belirlenmesi ve etkenlerin tanımlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastanemiz Dahiliye Hematoloji Bilim Dalı'nda yatırılarak takip edilen hastalar dahil edildi. Solunum yolu enfeksiyonu bulguları olan hastalardan ilk başvurlarında alınan nazofarengeal sürüntü örnekleri multipleks polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile çalışıldı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, primer hastalık tanısı, komorbid hastalıkları, kemoterapi ve steroid kullanımı, kemik iliği transplant öyküsü, solunum semptomları, akciğer bilgisayar tomografi bulguları, serum beyaz küre, lenfosit, nötrofil ve trombosit sayıları, biyokimyasal parametreleri, ek olarak hastalarda tespit edilen viral etkenler kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 48 olan 43 hasta dahil edildi. Hastalarımızın % 62,8'i erkekti. En sık primer hastalık tanısı akut myeloid lösemi (% 34,9) oldu. Hastalarımızın % 41,8'inde en az bir solunum yolu virüsü tespit edildi. En sık tespit ettiğimiz virüs İnfluenza A (% 23,3) idi. Lenfopenisi olan hastalarımızın % 61,1'inde en az bir virüs izole edildi. Hastalarımızdaki alt solunum yolu enfeksiyonu oranı % 60,5'ti. Pnömonisi olan hastalarda radyolojik görüntülemede en sık buzlu cam dansiteleri (% 32,6) saptandı ve bu hastaların büyük bir kısmında yakın zamanda kemoterapi alma öyküsü vardı. Kemik iliği nakil öyküsü ve 65 yaş üstü olan hastaların çoğunda pnömoni tespit edildi. Sonuç: Hematolojik malignite nedeniyle izlenip solunum yolu enfeksiyonu tablosu ile gelen hastalarda virüsler azımsanmayacak sıklıkta etkendir. Bu hastalarda en sık tespit edilen virüsler Respiratuvar sinsityal virüs, İnfluenza A ve B, Parainfluenza virüs, Rinovirüs, İnsan metapnömovirüs, Adenovirüs, Koronavirüs ve Bokavirüs olup PZR gibi yöntemler hızlı tanıda değerlidir.
Özet (Çeviri)
Detection of viral agents in upper and lower respiratory tract infections in patients with hematological malignancies Objective: Viral respiratory tract infections are an important cause of morbidity and mortality in patients with hematological malignancies. In this study, it was aimed to determine the frequency of viral agents in respiratory tract infections and to define the factors. Materials and Methods: Patients hospitalized and followed up in the Department of Internal Medicine Hematology were included in the study. Nasopharyngeal swab samples taken from patients with respiratory tract infection findings at their first admission were studied using the multiplex polymerase chain reaction method. Patient's age, gender, diagnosis of primary disease, comorbid diseases, chemotherapy and steroid use, bone marrow transplant history, respiratory symptoms, lung computer tomography findings, serum white blood cell, lymphocyte, neutrophil and thrombocyte counts, biochemical parameters, additional viral the factors were recorded. Results: 43 patients with a mean age of 48 years were included in the study. % 62,8 of our patients were men. The most common primary disease diagnosis was acute myeloid leukemia (% 34,9). At least one respiratory tract virus was detected in % 41,8 of our patients. The most common virus we detected was influenza A (% 23,3). At least one virus was isolated in % 61,1 of our patients with lymphopenia. The lower respiratory tract infection rate in our patients was % 60,5. In patients with pneumonia, ground glass densities (% 32,6) were detected most frequently on radiological imaging, and most of these patients had a history of recent chemotherapy. Most patients with a history of bone marrow transplant and over 65 years of age had pneumonia. The most common accompanying infection was bacterial pneumonia (% 13,9). Conclusion: Viruses are an important factor in patients who are followed up for hematological malignancy and present with respiratory tract infection. The most frequently detected viruses in these patients are Respiratory syncytial virus, Influenza A and B, Parainfluenza virus, Rhinovirus, Human metapneumovirus, Adenovirus, Coronavirus and Bocavirus, and methods such as PCR are valuable in rapid diagnosis.