Köy muhtarlarının spor hizmetleri ile ilgili yerel yönetimlerden beklentilerinin tematik analizi
Thematic analysis of village headmen's expectations from local governments regarding sports services
- Tez No: 657510
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Köy, Muhtarlar, Spor Hizmetleri, Spor Organizasyonları, Tematik Analiz, Yerel Yönetimler, Village, Village Headmen, Sports Services, Sports Organizations, Thematic Analysis, Local Administrations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Köy Muhtarlarının Spor Hizmetleri İle İlgili Yerel Yönetimlerden Beklentilerinin Tematik Analizi Amaç: Köy muhtarlarının spor hizmetleri konusunda beklentilerinin neler olduğunun tespit edilmesi bu araştırmanın öncelikli problem durumunu oluşturmakla beraber bu araştırmanın amacı üç yönlüdür. Bunlardan ilki köylerdeki mevcut durumu tespit eder ve açıklar. Diğeri ise spor kavramının ve spor hizmetlerinin köy muhtarları tarafından nasıl algılandığını ve bu konu ile ilgili biliş düzeylerini keşfetmeye çalışır, kavramsallaştırır ve açıklar. Bir diğeri de muhtarların yerel yönetimlerden spor ve spor hizmetleri konusundaki beklentilerini belirler ve açıklar. Materyal ve Metot: Nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma deseni olarak Fenomenolojik desenin kullanıldığı, sorunların nedenleri ve muhtemel çözüm yolları üzerine düşünce üreten, nitel yöntemli tanımlayıcı bir girişimdir. Yapılan bu araştırma, Doğu Anadolu Bölgesindeki Elazığ ilinde merkeze bağlı 557 köy ile sınırlılık göstermekte ve araştırma grubunu bu köyler içerisinden amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 250 köyün muhtarları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında köy muhtarlarıyla görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler; doğal gözlemler, analitik notlar ve yazılı materyallerle zenginleştirildi. Analizlerde içerik ve tematik analiz kullanıldı. Bulgular: Analizler, muhtarların yerel yönetimlerden spor hizmetleri konusundaki beklentilerinin derinlemesine ve çok yönlü bir sentezi yapılarak“Köylerdeki Mevcut Durum, Muhtarların Spor ve Spor Hizmetleri Konusundaki Farkındalık ve Bilinç Düzeyleri, Köy Muhtarlarının Spor Hizmetleri Konusunda Yerel Yönetimlerden Beklentileri ”şeklinde incelenip tema ve alt temalar şeklinde ifade edildi. Sonuç: Buna göre araştırma kapsamında; köylerde şu andaki mevcut durum içerisinde yaklaşık %94 spor tesisi ve alanlarının olmadığı, sportif veya geleneksel organizasyon, turnuva, festival düzenlenmediği, yerel yönetim desteği alamadığı. Muhtarların spor ve spor hizmetleriyle ilgili farkındalık ve biliş düzeylerinin yüksek olduğu. Bu araştırmada olumlu ve olumsuz olmak üzere iki grup temanın öne çıktığı. Olumsuz temaların: göç, a-sosyalleşme, telefon ve internet bağımlılığı, zararlı alışkanlıklar, terör, köy okullarının kapanması, olumlu temaların ise; kaynaşma, birlik ve beraberlik, yetenek, sporu teşvik, sağlık olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Thematic Analysis of Village Headmen's Expectations from Local Governments Regarding Sports Services Aim: Although determining the expectations of village headmen regarding sports services constitutes the primary problem of this study, the purpose of this study is three-fold. The first of these identifies and explains the current situation in the villages. The other one tries to explore, conceptualize and explain how the concept of sports and sports services is perceived by the village headmen and the levels of cognition related to this issue. Another one determines and explains the expectations of village headmen from local governments regarding sports and sports services. Material and Method: Qualitative research methods are used. It is a qualitative method descriptive attempt, which uses the phenomenological pattern as a research design, and produces ideas on the causes of problems and possible solutions. This research is limited to 557 villages connected to the center in Elazig province in the Eastern Anatolia Region and research group consists of 250 village headmen selected by purposeful sampling method. Meetings were held with village headmen within the scope of the research. These interviews; enriched with natural observations, analytical notes and written materials. Content and thematic analysis were used in the analysis. Results: The analyzes were made in an in-depth and multifaceted synthesis of the Expectations of the Village Headmen from Local Governments on Sports Services, and they were analyzed as“The Current Situation in the Villages, the Awareness and Awareness Levels of the Village Headmen on Sports and Sports Services, the Expectations of the Village Headmen from the Local Governments on Sports Services”. was expressed. Conclusion: Accordingly, within the scope of the research; In the current situation in the villages, approximately 94% of them do not have sports facilities and areas, sports or traditional organizations, tournaments, festivals are not organized, and they cannot receive local government support. Mukhtars have a high level of awareness and knowledge about sports and sports services. In this study, two groups of themes, positive and negative, stand out. Negative themes; Migration, A-socialization, Telephone and Internet addiction, Harmful habits, Terror, Closure of village schools, Positive themes are; It is understood that it is“Integration, Unity and Solidarity, Talent, Promoting sport, health”