Doksanlı yıllarda müzik ve siyaset: Seçim şarkıları üzerine bir araştırma
Music and politics in the nineties: A research on election songs
  1. Tez No: 657567
  2. Yazar: ÖZLEM GİRGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİREKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Music, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, İnsan ve Müzik, Popüler Kültür ve Müzik, Müzik ve Siyaset, Türkiye'de Doksanlı Yıllar, Music, Human and Music, Popular Culture and Music, Politics and Music, Nineties in Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Müzik tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanın olduğu yerde müzik de vardır. Bu anlamda müzik ile insan arasında kuvvetli bir bağ bulunmaktadır. Nitekim, müzik, yüzyıllardır insanlık tarafından duygu ve düşünceleri ifade etme aracı olarak kullanılmıştır. Müzik pek çok alanda olduğu gibi siyasette de sıklıkla kullanılmıştır. Bu durumda, müziğin geniş bir kullanım alanı vardır. Müziğin geniş kullanımı, onu bireyi ve toplumu anlamak için önemli bir araç haline getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, birey, toplum ve müzik arasındaki bağı anlamaya çalışmaktır. Bu amaçla, Türkiye'nin 1990-2000 yılları arasındaki dönem incelenmiştir. 1990-2000 yılları arasında yapılan genel ve yerel seçimlerde siyasi partilerin kullandıkları seçim şarkıları üzerine bir çalışma yapılmıştır. Bu bağlamda popüler kültür çerçevesinde ortaya çıkan seçim şarkılarıyla bir analiz yapılmıştır. Bu şarkılar içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerden elde edilen verilere göre birey, toplum ve müzik arasında karşılıklı bir etkileşim olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
History of music is as old as human history. Where there are people, there is also music. In this sense, there is a strong bond between music and people. Indeed, music has been used by humanity for centuries as a means of expressing emotions and thoughts. Music has been used frequently in politics as in many other fields. In this case, music has a wide range of uses. The wide use of music has made it an important tool for understanding the individual and society. The aim of this study is to try to understand the link between the individual, society and music. To this end, Turkey has examined the period between the years 1990-2000. A study was conducted on the election songs used by political parties in the general and local elections held between 1990-2000. In this context, an analysis was made with the election songs that emerged within the framework of popular culture. These songs were analyzed using content analysis method. According to the data obtained from the analysis, it has been revealed that there is a mutual interaction between the individual, society and music.