Okul öncesi dönem çocuklarında iyi oluşun yordayıcıları olarak anne ebeveynlik tutumları ve kaygı
Mothers' parental attitudes and anxiety as predictors of well being in pre-school children
- Tez No: 657610
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İyi Oluş, Ebeveynlik Tutumları, Kaygı, Okul Öncesi Dönem Çocukları, Well-being, Parental Attitudes, Anxiety, Preschool Children
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada annelerin ebeveynlik tutumları, okul öncesi dönemde kaygı ve iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmada yer alan katılımcılar 36-72 ay aralığında (x̄ = 64.95, ss = 7.47) 209 kız ve 221 erkek olmak üzere 430 okul öncesi dönem çocuğu ve annelerinden (x̄ = 34.16; ss = 6.08) oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Anne Baba Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği, Yeniden Düzenlenen Okul Öncesi Kaygı Ölçeği ve Sosyal Duygusal İyi Oluş ve Psikolojik Dayanıklık Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma grubundan toplanan veriler SPSS 18.0 istatistik programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada öne sürülen problemleri cevaplamak için t testi, tek faktörlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre iyi oluş puanları okul öncesi dönem çocuklarının cinsiyetlerine göre farklılık göstermekte ve okul öncesi dönem kız çocuklarının okul öncesi dönem erkek çocuklarına göre iyi oluş puanlarının daha yüksek olduğunu görülmektedir. Bununla birlikte, okul öncesi dönem çocuklarının iyi oluş puanları okul öncesi eğitime devam etme süresine göre anlamlı olarak farklılık göstermektedir. Okul öncesi eğitime iki ve daha fazla yıl devam eden çocukların iyi oluş puanları ortalama bir yıl devam eden çocuklara göre daha yüksektir. Ayrıca iyi oluş düzeyinin okul öncesi dönem çocuklarının yaş gruplarına göre farklılaştığı ve büyük yaş grubu çocukların küçük yaş grubu çocuklarına göre iyi oluş puanlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Yapılan korelasyon analizi bulgularına göre baskıcı otoriter tutumun, okul öncesi sosyal kaygı düzeyinin ve yaşın iyi oluşla anlamlı bir ilişkisi bulunmaktadır. Çoklu doğrusal regresyon analizi bulgularına göre cinsiyet, yaş, baskıcı otoriter tutum ve sosyal kaygı iyi oluşu anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Sonuçlar literatür ve kuramlar açısından tartışılmış, çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the relationship between mothers' parental attitudes, anxiety in preschool period and well-being. Participants in the study consisted of 430 preschool children and their mothers, including 209 girls and 221 boys (x̄ = 34.16; ss = 6.08), between the 36-72 month period (x̄ = 64.95, ss = 7.47). Personal Information Form, Parental Attitude Scale, Revised the Preschool Anxiety Scale and Social Emotional Well Being and Resilience Scale were used in the collection of data. The data were analyzed with the SPSS 18.0 statistical program. Independent samplest test t test, one way analysis of variance (ANOVA), correlation and multiple linear regression analysis were used to answer the researce quastions suggested in the study. According to the findings, the well-being scores differ according to the gender of preschool children and it is seen that preschool girls have higher well-being scores than preschool boys. Additionally, preschool children's well-being scores vary significantly depending on the duration of their continued preschool education. Children who continue preschool education for two or more years have higher well-being scores than the children who continue for an average of one year. In addition, it is seen that the level of well-being is different compared to the age groups of preschool children and that older age children have higher well-being scores than younger age children. According to the correlation analysis findings, oppressive authoritarian attitude, preschool social anxiety and age have a significant relationship with well-being. Multiple linear regression analysis showed that gender, age, oppressive authoritarian attitude and preschool social anxiety significantly predict well-being. The results were discussed with literature and theories and various recommendations were made.