Topraksız hıyar yetiştiriciliğinde açık ve kapalı sistemlerin su ve gübre kullanımı ile verime etkileri üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 65770
  2. Yazar: EBRU CANATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hıyar, topraksız kültür, açık sistem, kapalı sistem, dik torba, yatay torba, cucumber, soilless culture, open system, closed system, perlite, vertical bag, horizontal bag
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET TOPRAKSIZ HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE AÇIK VE KAPALI SİSTEMLERİN SU VE GÜBRE KULLANIMI İLE VERİME ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR CANATAR, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Ayşe GÜL Ağustos 1997, 51 sayfa. Ülkemizde topraksız kültür ile ilgili yapılan çalışmalar substrat kültürünün koşullarımıza uygun olduğunu ortaya koymuş ve bu teknik üretici bazında da uygulanmaya başlanmıştır. Substrat kültüründe besin solüsyonu açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde verilir. Açık sistemde besin solüsyonu kök bölgesine tek yönlü olarak verilir. Kapalı sistemde ise kök bölgesinden drene olan solüsyon toplanarak sistemde tekrar dolaştırılır. Kapalı sistemler su ve gübre kullanımını azaltmaları ve çevre koruma yönünden önem kazanmışlardır. Bu çalışma üçtekrarlı olarak bölünen-bölünmüş parseller deneme desenine göre düzenlenmiş ve açık ve kapalı besleme sistemi, perlit ile dolu olan (8 litre/ bitki) iki bitkilik yatay ve bir bitkilik dik torbalarda üç farklı hıyar çeşidinin yetiştiriciliğinde karşılaştırılmıştır. Bitki gelişimi ve verim açısından açık ve kapalı sistemler arasında fark bulunmamıştır. Gerek bitki gelişimi gerekse verim üzerine torba şeklinin etkisi istatistiki önemde olmuş ve yatay torbaların dik torbalardan iyi sonuç verdiği belirlenmiştir. Çeşitlerin bitki gelişim özellikleri ve toplam verime etkisi farklı olmuşsa da erkenci verim yönünden çeşit ortalamaları farklı bulunmamıştır. Kapalı sistemin açığa göre su tüketimini % 25, gübre tüketimini ise % 35 azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE EFFECTS OF OPEN AND CLOSED SYSTEMS ON YIELD, WATER AND NUTRIENT CONSUMPTION OF THE CUCUMBER PLANTS GROWN BY SOILLESS CULTURE CANATAR, Ebru Msc Agricultural Eng. Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ayşe GÜL August, 1997, 51 pages Studies on soilless culture in Turkey demonstrated that substrate culture is suitable to our conditions and growers have started to use this technique. In substrate culture nutrient solution can be applied in two different systems viz open and closed systems. In an open system nutrient solution is drained out after being used only once, while in closed system the drained nutrient solution is recirculated. Closed system is appreciated for its less water and nutrient requirement and is known for less environmental pollution. This experiment was planned according to the split-split plot design with three replications. Three different varieties of cucumber were grown in vertical and horizontal bags containing 8 liters of perlite per plant by utilizing open and closed system. Vertical and horizontal bags contained one and two plants per bag, respectively. Results obtained indicated that there was no difference in respect of plant growth, yield and quality of fruits in open and closed system. Horizontal bags gave significantly better results regarding plant growth and yield. Difference in plant growth and total yield were noted among different varieties, but earyl yield was not effected. It was determined that closed system reduced the water and nutrient consumption by about 25 and 35 %, respectively.