Manisa-Mütevelli Ovası topraklarında yarayışlı su kapasitesi ve buna etki eden faktörler üzerine bir araştırma
- Tez No: 65790
- Danışmanlar: HÜSEYİN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yarayışlı su, yarayışlı su kapasitesi, toprak suyu, toprak su potansiyeli, toprak su içeriği, toprak-su konstantları, available water, available water capacity, soil water, soil water potential, soil-water content, soil-water constants
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET MANİSA-MÜTEVELLİ OVASI TOPRAKLARINDA YARAYIŞLI SU KAPASİTESİ VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇOBAN, Ramiz Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr.Gör.Dr. Hüseyin TUNCAY Mart 1997, 60 sayfa Bu çalışmada, Gediz havzasındaki Mütevelli Ovası topraklarının yarayışlı su kapasiteleri ve buna etki eden faktörler incelendi. Araştırma materyali olarak Mütevelli ovasını temsil edebilecek 22 farklı toprak örneği alınmıştır. Toprakların fiziksel özellikleri (higroskopik koeffisient, özgül ağırlık, hacim ağırlık, porozite, hava ile dolu boşluklar hacmi, su ile dolu boşluklar hacmi, katı maddeler hacmi, tarla kapasitesi, solma noktası, yarayışlı su, agregasyon yüzdesi vb.) bulundu. Toprak-su ilişkilerindeki önemli nem konstantları analiz edildi, tarla kapasitesi %13.00- 28.40 arasında (ort. %19.87), solma noktası % 4.77 - 13.50 arasında (ort. % 8.28), yarayışlı su %7.60-14.90 arasında (ort. %11.60), yarayışlı su kapasitesi 3.42-5.36 cm arasında (ort.4.74 cm) bulundu. Ayrıca yarayışlı su kapasitesi ile fiziksel özellikler arasındaki ilişkiler istatistiksel metotlar kullanılarak hesaplandı. Toprak tekstürünün yarayışlı su kapasitesi üzerine en etkili faktör olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE AVAILABLE WATER CAPACITIES OF MANİSA-MÜTEVELL1 PLAIN SOILS AND EFFECTED FACTORS ÇOBAN, Ramiz Msc in Department of Soil Supervisor: Dr. Hüseyin TUNCAY March: 1997, 60 page In this study, the available water capacities and effecting factors of soil samples taken from Mütevelli plain soils of Gediz Watershed were studied. For this purpose, 22 different soil samples were taken from Mütevelli plain soils as research materials. The physical features (consisting of hygroscope coefficient, specific gravity, bulk density, porosity, the air capacity, percent of space occupied by soil solids, field capacity, wilting point, available water, aggregation percentage, etc.) of the soil have been found. The important moisture constants in soil-water relationships were analysed, field capacity was found between 13.00-28.40% (average 19.87%), wilting point 4.77-13.50% (average 8.28%), available water 7.60-14.90% (average 11.60%), and available water holding capacity 3.42-5.36 cm (average 4.74 cm). In addition, relationships between these physical properties and available water capacities were compared using statistical methods. It has been observed that soil moisture is the most important factor on available water capacity.