Kartepe (Kocaeli) yöresinin geleneksel halk ilacı olarak kullanılan bitkileri
Folk medicinal plants of kartepe (Kocaeli)
  1. Tez No: 657953
  2. Yazar: YAĞMUR YAYMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, Halk ilaçları, Tıbbi bitkiler, Kartepe, Kocaeli, Ethnobotany, Folk medicine, Medicinal plants, Kartepe, Kocaeli
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışma Kartepe (Kocaeli) yöresinde geleneksel halk ilacı olarak kullanılan bitkileri ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Nisan 2018- Ağustos 2019 tarihleri arasında Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yörede toplam 25 gün süren arazi çalışmaları yapılmıştır. Bu araştırma esnasında yöredeki 32 mahallenin hepsine gidilerek halk ilacı olarak kullanılan bitkilerden örnekler toplanmıştır. Bu bitkilerin yöresel adları, tedavideki kullanılışları, yararlanılan kısımları, ilaçların hazırlanılışı, uygulanış şekilleri, dozları, uygulama süreleri hakkında bilgiler derlenmiştir. Toplanan bu örnekler Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu'nda (MARE) bulunmaktadır. Bulgular: Yörede toplanan 105 bitki örneğinin teşhisi sonucunda 57 taksondan geleneksel halk ilacı olarak yararlanıldığı saptanmıştır. Bunlardan 46'sı yabani, 11'i ise yörede yetiştirilen bitkilerdir. Bu bitkiler ve bunların tedavideki yöresel kullanılışları metin içinde sunulmuştur. Sonuç: Kartepe yöresinde kaydedilen bitkilerden en çok soğuk algınlığı tedavisinde, cilt yaralarının giderilmesinde, sindirim rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları ve romatizma tedavisinde yararlanıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was made to reveal the plants used as traditional folk medicine in Kartepe (Kocaeli). Material and Methods: The field works have been done between 2018-2019 in April, May, July and August. This study was carried out for 25 days, in total. During this research, all the settlement centers (including 32 villages) have been visited, the specimens of the plants used as folk remedies have been collected and the information such as local names, ailments treated or therapeutic effects, plant parts used, method of preparation, method of administration, dosage, duration of treatment have been recorded. The collected plant specimens are kept in the Herbarium of the Faculty of Pharmacy, Marmara University (MARE). Result: As a result of identification of 105 plant specimens, 57 taxa used as a traditional folk medicine, have been determined. Among them 46 taxa are wild and 11 taxa are cultivated plants. These plants and their local usage in treatment are presented in the text. Conclusion: The plants recorded in Kartepe are mostly used for cold, skin diseases, digestion ailments, stomach ailments and rheumatism.