Gölhisar Gölü'ndeki ekonomik balık populasyonlarının (Cyprinus carpio l., 1758 ve stizostedion lucioperca l., 1758) araştırılması
- Tez No: 65814
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gölhisar Gölü, Sazan ve Sudak, Populasyonları, Gölhisar Lake, Carp, and Pikiperch, Populations
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
IV ÖZET GÖLHİSAR GÖLÜ'NDEKİ EKONOMİK BALİK POPULASYONLARININ (Cyprimıs carpio L., 1758 ve Stizostedion lucioperca L, 1758) ARAŞTIRILMASI ALP, Ahmet Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Süleyman Balık Mart 1997, 73 sayfa. Bu araştırma Burdur ili Gölhisar ilçesi sınırlan içerisinde bulunan Gölhisar Gölü'ndeki ekonomik balık türlerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Gölün balık faunasını Cyprimts carpio L, 1758, Stizostedion lucioperca L, 1758, Siliniş glanis L, 1766 Leuciskus borysthenicus K., i 859 ve Gamhusia a/f iniş B.G., 1853 türlerinin oluşturduğu tesbit edilmiştir. Bunlar arasında S. glanis türüne ait ancak 5 adet örnek avlanabildiğinden şu an için ekonomik bir önem taşımadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle gölün araştırma konusunu Sazan ve Sudak Populasyonlarının büyüme durumları ile Sazan Populasyonunun üreme biyolojisi ve stok analizi oluşturmuştur. Yapılan çalışmada Sazan Populasyonunun yaş dağılımı 1-V1 arasında değişmiş ve büyük çoğunluğunu I ve II yaşındaki bireyler oluşturmuştur. İncelenen örneklere ait boy dağılımları ise 10.5 - 49.4 cm. arasında değişmiştir. En yüksek oransal boy artışı I-II yaşlan arasında tesbit edilmiştir. Sazan örneklerindeki total ağırlıklar 20.1-1922.2 g. arasında olmuştur. Von Bertelannffy denklemlerinde kullanılan büyüme parametrelerinden L qo = 72.76 cm; W oo = 5651.84 g; K = 0.1723; to = - 0.4456 ve n (b) = 2.8739 olarak bulunmuştur. Sazan populasyonundaki eşey oranlan %46.74 erkek ve %53.25 dişi şeklinde tesbit edilmiştir. GSI ve yumurta çatlağına bakılarak üremenin Nisan-Mayıs aylarında olduğu belirlenmiştir. Yaş gruplarına ait ortalama yumurta sayılan 40610-176308 arasında değişmiş ve kg. ağırlığına düşen ortalama yumurta verimi 104.269 adet/kg. olarak bulunmuştur. En yüksek ortalama yumurta çapı ise Nisan ayında olup 1,146 mm. şeklinde tesbit edilmiştir. Cinsel olgunluk yaşı ise her iki eşey grubunda III. yaştır. Sazan populasyonunda sabit paramotre sistemine dayanan yıllık ölüm oranı Z = 1.383, doğal ölüm oranı M = 0.35 ve balıkçılık ölüm oranı F= 1.03 olarak bulunmuştur. Populasyonda 28 cm. üzerindeki ortalama birey sayısı 26.416; ortalama biomas ise 17.564 kg. tahmin edilmiştir. Boy gruplan üzerindeki balıkçılık ölüm oranlarının simülasyonu ile maxsimun ürünün mevcut av gücüyle alınacağı belirlenmiştir. Sudak populasyonunda yaşlar I-V arasında değişmiş ve incelenen örneklerin %86.3'nü I yaş grubu bireyler oluşturmuştur. Çatal boylar 14.8-53.6 cm., total ağırlıklar ise 31.6-1840.0 gr. arasında değişmiştir. En yüksek oransal boy artışı I-II yaşlar arasında bulunmuştur. Bu populasyona ait büyüme parametreleri ise L oo = 60.50 cm., W oo = 2516.93 gr., K = 0.2922, to= -0.61.89 ve n (b) = 3.1814 olarak bulunmuştur. En yüksek kondisyon III. ve V. yaş gruplarında tesbit edilmiş olup populasyonunun ortalama kondüsyonu 1.039'dur. Bu çalışmada sudak populasyonunun ürüme biyolojisi yeterli sayıda cinsel olgunluğa erişmiş örnek yakalanamadığından incelenememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RESEARCH OF ECONOMİF FISH POPULATIONS {Cyprinus carpio L, 1758 ve Stizostedion lucioperca L, 1758) IN GÖLHİSAR LAKE ALP, Ahmet pHD in Biology Supervisor: Prof. Dr. Süleyman Balık March 1997, 73 pages. This study has been done to research economic fish species in Gölhisar Lake were located in Gölhisar town and Burdur province. It was determined that Gölhisar Lake fish fauna was constituted by C. carpio L., 1758, S. lucioperca L., 1758, S. glanis L., 1766, L. borysthenicus K., 1859 andd G. affinis B.G., 1853 species. At present, S. glanis L,, 1758 population is unimportant economicly, because of, during the study, were caught only 5 number S. glanis L., 1766 sample. So that, the content of research has been to determine growth conditions of Carp, Pikepirch and to investigate reproduction biology and stock analysis of Carp population. In this study, the age composition of Carp sampels have been changed between I and VI, and majority of population has been formed by I and II age groups. The fork length distribution of Carp have changed 10.5-49.4 cm. The highest growth rate was determined between I and II age. Total weights of Carp samples were formed between 20.1 gr and 1922.2 gr. Growth parameters, used in Von Bertelannffy Equations have been found as; L oo = 72.76 cm.; W oo = 5651.84 gr.; K = 0.1723; to= -0.4456 and n (b) = 2.8739. The sex ratio of Carp population were determined as % 46.74 male and %53.25 female. Spawning season of Carp is formed in April and May as to take into consideration of GSI and eggs diameters. Average eggs number belong to age groups were changed between 40610-176308, and mean eggs number for each kg. fish was 104269 eggs/kg. Both of sex groups were mature sexsual at 111. ages. The mortality rates of Carp, according to constant parameter system, were found as; Z= 1.383; M= 0.35; F= 1.03. Mean number and mean biomas, bigger than 28 cm length, in population have been estimated as 26416 fish and 17564 kg. With the simulations of fisting mortality rates belong to each length groups, it was determined that Maximum Sustainable Yield (MSY) will be able to take at the present effort. In the Pikepirch population, age composition was changed I-V, and %86.3 of the investigated sample has belonged to 1. age group. Measured fork length and total weights were changed between 14.8-53.6 cm and 31.6-1840.0 gr. The highest growth ratio was determined I-II age groups. The growth parameters of this population were like this; L oo= 60.50 cm; W oo= 2516.93 gr.; K= 0.2922; to = - 0.6189 and n (b) = 3.1814. The highest condition have been found TIT. and V. age groups, and mean condition of population was 1.039. In this research, reproduction biology of Pikeperch population couldn't investigate because to there was not enough sexsual mature sample.