Ege tütünlerinde farklı yetiştirme koşullarının yaprak birim yüzey ağırlığı üzerine etkileri; nikotin, azot, şeker ve bazı organik madde miktarının yaprak alanına göre değişimi
  1. Tez No: 65815
  2. Yazar: BİROL ALTINER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL SEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün, Türk tütünü, kalite, sulama, birim yüzey ağırlığı, kimyasal içerik, Tobacco, oriental tobacco, quality, irrigation, unit surface weight, chemical composition
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET EGE TÜTÜNLERİNDE FARKLI YETİŞTİRME KOŞULLARININ YAPRAK BİRİM YÜZEY A?IRLI?I ÜZERİNE ETKİLERİ; NİKOTİN, AZOT, ŞEKER VE BAZI ANORGANİK MADDE MİKTARLARININ YAPRAK ALANINA GÖRE DE?İŞİMİ. ALTINER, Birol Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Seval Sekin Şubat 1997, 47 Sayfa Bu araştırmada Karabağlar 6265, İzmir Özbaş, 6/1 A, Sanbağlar 407, Ege 64 ve Sanbağlar 402 Ege tütün çeşitleri iki farklı yöntem uygulanarak yetiştirilmiştir. Birinci yöntem, Ege Bölgesi'nde sulama yapılmadan ve sık dikimle gerçekleştirilen normal yetiştirme, ikinci yöntem ise ülkemizin diğer bölgelerinde sulama ve seyrek dikim ile uygulanan yetiştirme yöntemidir. Bu tütünlerin çeşitlere, ellere ve yetiştirme koşullarına göre agronomik ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Agronomik özellikler bakımından en verimli çeşit 6/1 A olarak görülürken, sulanan koşullarda İzmir Özbaş çeşidinin yüksek verim verdiği ve her iki yetiştirme koşulunda da en fazla yaprak alanına sahip olduğu bulunmuştur. Yaprak birim yüzey ağırlığı en fazla olan çeşit Sanbağlar 402 çeşidi, en yüksek olan el ise uç ellerdir ve alt ellere doğru azalış göstermektedir. Sulanan ve seyrek dikim yapılan yetiştirmede birim yüzey ağırlığı normal yetiştirmeye göre %10.88 düşerken, yaprak alanında 2,5 kat, bitki basma verimde 1,6 kat artış gözlenmiştir. Kimyasal özellikler yaprak birim alanındaki miktarlarına göre incelenmiş, normal yetiştirmede birim yüzey ağırlığı en fazla olan Sanbağlar 402 çeşidi, potasyum hariç araştırılan bütün kimyasal maddeler açısından en yüksek değere sahipken, Ege 64 ve İzmir Özbaş çeşitleri en düşük kimyasal madde içeriğine sahiptir. Sulama ve seyrek dikim uygulaması ile yaprak birim alanındaki ham kül miktarı %3.81, nikotin %27.66, toplam indirgen şeker %48.31, toplam azot %17.04 ve potasyum %13.04 düşerken, magnezyum %18.28 ve kalsiyum miktarı %17.62 artmıştır. Bu araştırmada çiftçilerin istediği yüksek verim ve tütün sanayicisinin istediği düşük birim yüzey ağırlığının birlikte elde edilebileceği görülmüş, istenilen özellikler doğrultusunda uygun çeşit seçilip, daha derin kalite çalışmaları yapılabilmesine imkan tanınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AEGEAN TOBACCOS: EFFECTS OF DIFFERENT CULTIVATION METHODS ON LEAF UNIT SURFACE WEIGHT AND BALANCE OF CHEMICAL COMPOUNDS ACCORDING TO LEAF SIZE. ALTINER, Birol MSc in Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Seval Sekin February 1997, 47 pages Six Aegean tobacco varieties (Karabağlar 6265, İzmir Özbaş, 6/1 A Sanbağlar 407, Ege 64 and Sanbağlar 402) were cultivated using two different methods: (A) according to normal Aegean cultivation practice, (B) using irrigation and wide plant spacing as in other regions of Turkey. The agronomic properties and chemical composition were examined by variety, stalk position and cultivation method. 6/1 A had the highest yield under method (A) and İzmir Özbaş the highest under (B) with the largest leaf area for both methods. Sanbağlar 402 had the highest leaf unit surface weight under both methods. Unit surface weight was found highest in upper stalk positions decreasing towards lower stalk positions for all varieties. In all varieties unit weight decreased by 10.88%; leaf area increased by 250%; yield per plant increased by 160% under method (B). Chemical composition: In method (A): Sanbağlar 402, which had the highest unit weight, also contained the highest proportion of compounds excluding potassium. Ege 64 and Izmir Özbaş varieties had the lowest proportion of compounds. In (B): Leaf crude ash content per square cm. decreased by 3.81%, nicotine by 27.66%, total reducing sugar by 48.31%, total nitrogen by 17.04%, potassium by 13.04% and magnesium was increased by 18.28%, calcium by 17.6% in comparison with method (A). Conclusion: Both high yield for the farmers and low unit surface weight for the tobacco industry are possible but only at the expense of quality. Therefore further research is recommended concerning effects on quality.