Botulinum toksin A ile tedavi edilen bruksizm hastalarının masseter kas kalınlığındaki değişiklikler ile diş sıkma alışkanlıkları arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation between changes in the masseter muscle thickness and tooth clenching habits of bruxism patients treated with botulinum toxin A
  1. Tez No: 658220
  2. Yazar: DENİZ ERDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSUN BAĞIŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bruksizm, Masseter hipertrofisi, Botulinum Toksin A, Ultrasonografi, Depresyon, Bruxism, Masseter hypertrophy, Botulinum Toxin A, Ultrasonography, Depression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı Botulinum Toksin A (BT-A) ile tedavi edilen bruksizm hastalarının masseter kas kalınlığındaki değişişikliklerle diş sıkma alışkanlıkları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir.Çalışmaya Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Kliniğinde muhtemel bruksizm tanısı koyulan 23 kadın, 2 erkek olmak üzere 25 birey dahil edilmiştir. Hastalara tedaviden önce ve tedaviden 6 ay sonra diş sıkma alışkanlıklarını ve depresyon seviyelerini belirlemek için Fonseca Anamnestik İndeksi ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Hastaların masseter kas kalınlıkları tedaviden önce, tedaviden 3 ay ve 6 ay sonra ultrasonografi yöntemiyle ölçülmüştür. Hastalara her bir massetere 25 U olmak üzere toplamda 50 U BT-A enjekte edilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS for Windows, ver.25) istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır.BT-A tedavisinden 3 ay ve 6 ay sonra ultrasonografik değerlendirmede masseter kası kalınlıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görülmüştür. Hastaların diş sıkma alışkanlıklarının değerlendirildiği Fonseca skorlarında tedaviden 6 ay sonra istatistiksel olarak anlamlı bir azalma mevcuttur. Hastaların depresyon seviyelerinde tedaviden 6 ay sonra azalma olsa da bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.Bu çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde; BT-A uygulaması bruksizm alışkanlığının terk edilmesinde ve bruksime bağlı masseter kas hipertrofisinin tedavisinde etkili, güvenilir ve yan etkisi olmayan bir yöntemdir. Tedavi gören hastalar olumlu geri dönüşler vermiş ve bruksizm skorlarında azalma göstermiştir. Bruksizmi tedavi edilen hastaların depresyon ve anksiyete skorlarında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da azalma olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the correlation between the changes in masseter muscle thickness and clenching habits in bruxism patients treated with Botulinum Toxin A (BT-A). Twenty-five patients, 23 females and 2 males, who were diagnosed with possible bruxism in the Periodontology Clinic of Ankara University Faculty of Dentistry were included in the study. The Fonseca Anamnestic Index and the Beck Depression Inventory were applied to the patients to determine their clenching habits and depression levels before and 6 months after treatment. Masseter muscle thickness of the patients was measured by ultrasonography before treatment, 3 months and 6 months after treatment. All patients were injected with a total of 50 U of BT-A, 25 U to each masseter. Statistical analysis was performed using SPSS (IBM SPSS for Windows, ver.25) statistical package program. A statistically significant decrease in masseter muscle thickness was observed in ultrasonographic evaluation 3 months and 6 months after BT-A treatment. There is a statistically significant decrease in Fonseca scores, in which the teeth clenching habits of the patients are evaluated, 6 months after the treatment. Although there was a decrease in the depression levels of the patients 6 months after the treatment, this difference was not statistically significant. When the results of this study are evaluated; BT-A injections are an effective, safe and side-effect-free method in the treatment of bruxism and masseter hypertrophy. The treated patients gave positive feedback and showed a decrease in bruxism scores. Although not statistically significant, there was a decrease in the depression and anxiety scores of the treated bruxism patients.