Primer hiperparatiroidizm cerrahisinde başarıyı artıran faktörler
Factors increasing surgery success in primary hyperparathyrodism
- Tez No: 658240
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AKAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Primer hiperparatirodizm, tekli bez hastalığı, çoklu bez hastalığı, minimal invazif paratiroidektomi, Primary hyperparathyroidism, single gland disease, multigland disease, Minimal invasive parathyroidectomy
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Amaç: Primer hiperparatiroidizm hastalarında son yıllarda standart bilateral boyun eksplorasyonu yerine, seçilmiş hastalarda minimal insizyon ile paratiroidektomi tercih edilmeye başlanmıştır. Hangi grup hastaya minimal insizyonun uygun olduğunu tespit etmek için bazı çalışmalar yapılmış ve bunlara dayanarak bir takım indeksler önerilmiştir. Bizde bu çalışmada kendi klinik olgularımızda bu parametrelerin geçerliliğini değerlendirmek amacıyla bu çalışmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2009-2016 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Primer hiperparatiroidizm tanısıyla ameliyat edilmiş hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenip sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Primer hiperparatiroidi tanısı ile ameliyat olan 166 hasta çalışmaya alındı. Bu hastaların 14'ünün çoklu bez hastalığı olduğu görüldü. Tekli bez ile çoklu bez hastaları arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak fark olmadığı saptandı. Çoklu bez hastalarında piyes boyutu ve ağırlığının istatistiksel olarak daha düşük olduğu gözlendi. Ameliyat öncesi ve sonrası kalsiyum ile parathormon(Pth) değerlerinde ise bir fark olmadığı gözlendi. Minimal invazif paratiroidektomi(MIP) ya da bilateral boyun eksplorasyonu ile paratiroidektomi yapılan hastalar istatistiksel olarak karşılaştırılarak gruplar arası fark olmadığı gözlendi. Mevcut parametreler önerilen indekslere uygulandı. Sonuç: Primer hiperparatiroidizm hastalarında tekli bez ve çoklu bez hastalığı ayrımı için biyokimyasal parametreler ile görüntüleme yöntemlerinin korelasyonuna dayalı skorlama sistemleri öneren çalışmalar mevcuttur. Bu skorlama sistemlerinin ve değerlendirme parametrelerinin etkinliği bizim hastalarımızda değerlendirildi. Bizim hastalarımızda CaPTHUS skorlama sisteminin faydalı olduğu tespit edilirken, Wisconsin indeksi ise hasta sayısının azlığından dolayı istatistiksel olarak az bir farkla anlamlandırılamamıştır. Bu yüzden tekli bez ve çoklu bez hastalığı ayrımını kolaylaştırmak için daha geniş ve prospektif çalışmaların gerekliliği söz konusudur. Minimal insizyon ile bilateral boyun eksplorasyonu karşılaştırmasında, şeçilmiş hastalarda MIP için güvenilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Standart procedure for Primary hyperparathyroidism patients' is two sides neck exploration, during the last years minimal incision started to be used for primary hyperparathyroidisim patients at primary hyperparathyrodism patients. Some researchers had been done to which patients should perform minimal incision surgery that a set of indexes proposed to use. So we can try to show which parameters should be use for get better surgery results. Materials and Methods: Files of the patients, that undergo surgery for primary parathyroidism between January 2009-2016, will be studied retrospectively. Findings: There 166 patients operated for primary hyperparathyroidism. 14 of these patients have multi gland disease. There is no difference for single gland disease and multigland disease patients between age and gender statistically. Multiglands disease patients' pathology specimens lenght and weight is lower than single gland disease group statistically. Preoperative and post operative parathormone(Pth) and calcium levels have no statistical difference. Comparing minimal invasive parathyroidectomy(MIP) and bilateral neck exploration parathyroidectomy shows there is no statistically difference between them. Avaible parameters applied advised parameters. Results: There is scoring systems, that made from combination of biochemical parameters and screening methods, seperate single gland disease and multiple glands disease. We evaluated these scoring system among our patients. CaPTHUS scoring system seems useful at our patient group. Wisconsin index is statisticaly meaningless with slight difference. So there is need to more crowded and prospective studies to be done for seperating multi gland disease and solitary adenoma. Comparing Minimal invasive parathyroidectomy and bilateral neck exploration parathyroidectomy shows that MIP is a safe procedure in selected patients. .