Koşut çoklu ortam bilgi gösterim ve erişim dizgesi
Parallel multimedia information representation and retrival system
- Tez No: 65826
- Danışmanlar: PROF. DR. SITKI AYTAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Ortam Bilgi Erişimi, Bilgi Erişimi, İçerik Tabanlı Erişim, Çoklu Ortam Veritabanları, Konumsal Erişim Yöntemleri, Çok-öznitelikli Erişim Yöntemleri, Koşut Bilgi Erişimi, Koşut Bilgi İşleme. iv, Multimedia Information Retrieval, Information Retrieval, Content-based Retrieval, Spatial Access Methods, Multi-attribute Access methods, Multimedia Databases, Parallel Information Retrieval, Parallel Processing
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET KOŞUT ÇOKLU ORTAM BİLGÎ GÖSTERİM ve ERÎŞÎM DİZGESİ ALPKOÇAK, Adil Doktora Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Sıtkı AYTAÇ Eylül 1997, 183 sayfa. Bu çalışmada Çoklu ortam Bilişim Dizgelerinin (ÇDB) Giriş/Çıkış ve işlem gücü gibi iki önemli darboğazın üstesinden gelebilecek bir dizge modeli geliştirilmiştir. Oldukça yeni bir kavram olan ÇBD problemlerini tanımlayabilmek amacıyla öncelikle, ayrıntılı olarak çoklu ortam verilerinin özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, çoklu ortam bilişim dizgelerinin özellikleri ve çoklu ortam sorgulama yöntemleri detaylı olarak incelenmiş ve bir sınıflama geliştirilmiştir. ÇBD alanındaki durum bilimini anlatabilmek amacıyla özgün çalışmalar incelenerek mevcut teknolojinin karşı karşıya kaldığı problemler ortaya konmuştur. Çoklu ortam verilerine erişimi kolaylaştırarak geliştirilecek bir çoklu ortam modelinin etkinliğini arttırmak için Konumsal Izgara Dosyası (KID) adı verilen ve birden çok vektörel özniteliğe göre dizinleme yapabilen bir yöntem geliştirilmiştir. KID organizasyonu çok kaba olarak geleneksel ızgara dosyalarının doğrusal ölçek bileşenine, dizinleme yöntemi eklenerek sınıf nesnesi haline getirilmesi ilkesine dayanır. KID, anahtar özniteliklere göre çoklu ortam verilerinin kümelenmesini de sağlanmaktadır. Hazırlanan çoklu ortam dizge modeli doğrudan KID organizasyonunu kullanmaktadır. ÇBD'lerde karşılaşılan G/Ç ve işlem darboğazlarına çözüm olarak koşut bilgisayarlardan yayarlanılabilmesi için Koşut Kümeleme Tabanlı Erişim (KKTE) modeli geliştirilmiştir. Çoklu ortam veri uzayının parçalanması ve işlemcilere dağıtılması konusunda da KID yapısından yararlanılmıştır. Önerilen dizge sentetik veriler ile tek ve koşut bilgisayar ortamlarında denenmiş ve üstün bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARALLEL MULTIMEDIA INFORMATION REPRESENTATION and RETRIEVAL SYSTEM ALPKOÇAK, Adil Doctor of Philosophy in Computer Science Supervisor: Prof. Dr. Sıtkı AYTAÇ September 1997, 183 pages. In this study, a multimedia system has been designed aimed at solving the major I/O and processor bottlenecks of multimedia retrieval. For this goal, firstly, the general characteristics of multimedia data and requirements of multimedia information system (MMIS) are discussed and defined. Taxonomy for multimedia attributes and query types are also presented to help understanding of the requirements of MMIS and open research problems of this domain. Some of the well-known models and methods are surveyed in order to take a snapshot of the state of the art. A new file structure called Spatial Grid File (SGF) is developed to index multimedia objects by adding a method to the linear scale part of the traditional grid file. The SGF file structure preserves the characteristics of grid files and it is efficiently used to represent and retrieve multimedia data where multimedia data is defined as having more than one spatial/multi-dimensional attribute. The SGF can be easily tailored to requirements of different MMIS applications by changing the Spatial Access Methods (SAM) embedded in SGF and the similarity measures. Another attractiveness of SGF organisation is its performance in clustering multimedia data. A complete multimedia system model including data model, indexing structure and querying is developed and presented. The system is based on SGF usage on a parallel computer environment. A Parallel Cluster Based Retrieval model used in the system has been also introduced. Both models have been tested using synthetic data on both a single machine and a parallel computer environment. The findings look promising and are discussed in detail.