Stres ve motivasyon ilişkisi: Kadın sağlık çalışanları örneği
Relationship of stress and motivation: Example of women health workers
- Tez No: 658272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Motivasyon ve Stres-Motivasyon İlişkisi, Stress, Motivation and Relationship between of Stress and Motivation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde bireyler gerek gündelik yaşamlarında gerekse de günün önemli bir zaman dilimini kapsayan çalışma hayatında belli boyutlarda stres ile karşılaşmaktadırlar. Karşılaşılan bu stresin kaynaklarının doğru ve hızlı tespiti stresin sonuçlarının azaltılmasında etkili olmaktadır. Bunun yanında bütün (özel-kamu) kurumlar, küreselleşen dünya ile birlikte, sürekli gelişen çevreye, değişimlere ve küresel rekabete karşı ayakta kalmak zorundadır. Kurumların bu ortamda başarılı olabilmelerinde en büyük faktör, çalışanların en iyiyi yapabilmeleri için motivasyona sahip olmalarına bağlıdır. Çalışma yaşamında karşı karşıya kalınan stres bireylerin çalışma yaşamındaki motivasyonunu önemli ölçüde etkilemektedir. Tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde stres kavramı, stresin endişe, engellenme ve çatışma kavramları ile benzerlik göstermesi, stresin aşamaları ve genel uyum sendromu ile olan ilişkisi incelenmiştir. Engellenme, bir hedefe ulaşmak için gösterilen her türlü çabaya karşın uğranan hayal kırıklığıdır. Endişe ise sonucu tam netleşmeyen olaylar karşısında sanki sonuç olumsuz olacakmış hissiyatına kapılmadır. Stres, tükenme, alarm ve direnç olacak şekilde stres üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci bölümde bunun yanı sıra stresin belirtilerini, çevresel, bireysel ve örgütsel stres faktörlerini daha sonra stresin bireysel, fizyolojik, psikolojik ve örgütsel sonuçları açıklanmıştır. İkinci bölümde motivasyon kavramı, süreci, önemi, yararları ve başlıca motivasyon kuramları olan süreç ve kapsam kuramları detaylı olarak incelenmiştir. Motivasyon, bireylerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kendi arzu ve istekleri ile davranmaları sürecidir. Yapılan çalışma ile bağdaştırmak gerekirse motivasyon, insanların stresli bir ortamda bulunup aynı zamanda stres ile birlikte hedefine ulaşmak için göstermiş olduğu çabadır. Kimi insanlar stres ile daha iyi mücadele edip stresi kendi yaşamında avantajlı hale getirip motivasyonlarını arttırabilmektedir. Bunun yanında insanların büyük çoğunluğu stresle mücadele ederek amacına ulaşmada motivasyonları azalmaktadır. Üçüncü bölümde ise stres ve motivasyon arasındaki ilişkiye değinilmiştir. Bireylerin stres düzeyleri ne kadar yüksek ise motivasyon düzeyleri de o kadar düşük olmaktadır. Bu sebeple kurumlarda verimliliği arttırmak için çalışanlarda strese ve strese neden faktörleri minimize edip, motivasyonu arttırmak esas alınmaktadır. Araştırmanın dördündü ve son bölümünde yapılan araştırmaya ait uygulama bölümü bulunmaktadır. Bu bölümde yapılan araştırmanın amacı, kapsamı, sınırlılığı, araştırmanın yöntemi, araştırmada elde edilen verilerin toplanma ve değerlendirme biçimi, araştırmanın hipotezleri ve analizleri yer almaktadır. Tez kapsamında elde edilen verileri, araştırmanın hipotezlerini test etmek adına; Kaiser- Meyer-Olkin (KMO) and Bartlett's testi, faktör analizi, geçerlilik ve güvenirlilik analizi, frekans analizi, korrelasyon ve regresyon testleri ile Anova testlerine tabi tutulmuştur. Tez kapsamında dört tane hipotez ileri sürülmüştür. Yapılan analizler sonucunda bu hipotezlerin iki âdeti tamamen bir tanesi de kısmen doğrulanmış ve bir tanesi de reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, individuals are faced with a certain amount of stress both in their daily life and in working life, which covers an important period of the day. Accurate and fast determination of the sources of this stress is effective in reducing the consequences of stress. In addition, all (private-public) institutions, together with the globalizing world, have to survive against the constantly evolving environment, changes and global competition. The biggest factor in the success of organizations in this environment depends on the motivation of employees to do the best. The stress faced in working life significantly affects the motivation of individuals in working life. The thesis consists of four main parts. In the first part, the concept of stress, the similarity of stress with the concepts of anxiety, frustration and conflict, the stages of stress and its relationship with the general adaptation syndrome are examined. Frustration is the disappointment of any effort to reach a goal. Worry is the feeling that the outcome will be negative in the face of events whose outcome is not clear. Stress consists of three stages: exhaustion, alarm and resistance. In the first part, the symptoms of stress, environmental, individual and organizational stress factors, and then the individual, physiological, psychological and organizational consequences of stress are explained. In the second chapter, the concept of motivation, its process, its importance, benefits, and process and scope theories, which are the main motivation theories, are examined in detail. Motivation is the process of individuals acting with their own desires and desires to achieve a certain goal. If you need to reconcile with the work done, motivation is the effort people make to reach their goals with stress while being in a stressful environment. Some people struggle with stress better and make stress advantageous in their own lives and increase their motivation. In addition, the majority of people are less motivated to achieve their goals by dealing with stress. In the third part, the relationship between stress and motivation is mentioned. The higher the stress levels of individuals, the lower their motivation levels are. For this reason, it is essential to minimize the stress and stress-causing factors and increase motivation in institutions in order to increase productivity. In the fourth and last part of the research, there is an application part of the research. In this section, the purpose, scope, limitation of the research, the method of the research, the way of collecting and evaluating the data obtained in the research, the hypotheses and analysis of the research are included. In order to test the hypotheses of the research, the data obtained within the scope of the thesis; Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Bartlett's test, factor analysis, validity and reliability analysis, frequency analysis, correlation and regression tests and Anova were subjected to. Four hypotheses have been put forward within the scope of the thesis. As a result of the analyzes made, two of these hypotheses were completely confirmed and one was rejected.