Topraksız kültür ile yapılan sera hıyar yetiştiriciliğinde farklı dozlarda azot ve potasyum ile beslemenin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 65833
  2. Yazar: ASLI SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: cucumbers, soilless culture, nutrient solution, nitrogen, potassium
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
IV ÖZET TOPRAKSIZ KÜLTÜR İLE YAPILAN SERA HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİMDE FARKLI DOZLARDA AZOT VE POTASYUM İLE BESLEMENİN BİTKİ GELİŞİMİ, VERİM VE KALİTEYE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR SARAÇOĞLU, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Ayşe GÜL Şubat 1997, 51 sayfa. Bu çalışma perlitte hıyar (cv. Alara) yetiştiriciliğinde, kullanılan besin solüsyonunun azot ve potasyum içeriğinin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkilerinin belirlenmesi amacıyla, 1.8- 26. 1 1. 1995 tarihleri arasında E. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait cam bir serada yürütülmüştür. Bu amaçla 100, 200 ve 300 ppm N ve K içeren 9 farklı besin solüsyonu kullanılmıştır. Bitki gelişimi, verim ve kalite üzerine N dozları etkili bulunmuş, N dozunun 300 ppm'e çıkarılması gövde kalınlığı ve kök uzunluğunu azaltmıştır. Kök yaş ağırlığının da N dozunun artmasına paralel olarak azaldığı saptanmıştır. Gerek erkenci gerekse toplam verim 300 ppm N kullanımında diğer dozlara göre azalmıştır. K gövde kalınlığı dışında bitki gelişim özelliklerini ve verimi etkilememiştir. Ortalama meyve ağırlığı üzerine etkili faktörün K dozu olduğu saptanmış ve besin solüsyonunda K dozu 100 ppm olduğunda meyve ağırlığının azaldığı belirlenmiştir. N dozları arasında meyve ağırlığı yönünden fark yoksa da meyve ağırlığının N dozu arttıkça lineer olarak azaldığı saptanmıştır. TSKM ve TA N dozu artışına paralel olarak artmış, bu değerler K dozuna bağlı olarak değişmemiştir. Meyve suyu pH'sı ise N dozu arttıkça lineer olarak artmış, K dozu arttıkça ise lineer olarak azalmıştır. N ve K dozu ile doğal olarak ortaya çıkan külleme belirtilerinin şiddeti arasındaki ilişki incelendiğinde, N ve K'un gerek basit gerekse de interaksiyon etkilerinin önemli olduğu saptanmıştır. 200 ppm N + 200-300 ppm K kullanımı külleme belirtilerini azaltmıştır. Perlitte hıyar yetiştiriciliğinde kullanılacak besin solüsyonunun N içeriğinin 200 ppm 'i geçmemesi ve K içeriğinin ise 200-300 ppm arasında olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler : Hıyar, topraksız yetiştiricilik, besleme, azot, potasyum.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN AND POTASSIUM NUTRITION RATES ON PLANT GROWTH, YIELD AND FRUIT QUALITY OF CUCUMBERS GROWN BY SOILLESS CULTURE SARAÇO?LU, Ash MSc in Agriculture Eng Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe GÜL February 1997,... pages. This study aiming to investigate the effects of different concentrations of nitrogen and potassium in the nutrient solutions on plant growth, yield and fruit quality of cucumbers (cv. Alara) was done in a glasshouse belonging to Department of Horticulture of Ege University in 1995. 9 different nutrient solutions containing N and K. at all combinations of 100, 200 or 300 ppm were tested in cucumbers grown in perlite. N concentrations were found to be effective on plant growth, yield and fruit quality. The use of 300 ppm N decreased stem diameter and root length. It was found that root fresh weight also decreased with increasing N concentration. Early and total yield was lower at 300 ppm N concentration in comparison to 100 and 200 ppm N. There were no significant differences among K concentrations in respect to yield and plant growth characteristics except stem diameter. It was found that K concentrations had significant effects on average fruit weight which was lower at 100 ppm K. Average fruit weight decreased with increasing N concentration, but differences between the N rates were not significant.. Total soluble solids and titratable acidity increased with increasing N concentrations, and they did not change according to K concentration of the nutrient solution. pH of fruit juice increased with increasing N, whereas decreased with increasing K concentration. It was determined that main interaction effects of N and ve K concentrations on the natural incidence of powdery mildew were found to be significant. Symptoms of powdery mildew were the lowest at 200 ppm N + 200-300 ppm K. It was concluded that N concentration of the nutrient solution should not be excess than 200 ppm and K concentration should be between 200 -300 ppm for cucumber production in perlite.