Van Gölü inci kefalinin (Chalcalburns tarıchi, pallas 1811) stok miktarının tahmini ve balıkçılık yönetim esaslarının belirlenmesi
  1. Tez No: 65834
  2. Yazar: MUSTAFA SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TOKAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Chalcalbumus tarichi, Populasyon Yapısı, Büyüme, Stok Tahmini, Gerçek Populasyon Analizi (GPA), Balıkçılık Yönetimi, Stoka Katılım Başına Düşen Ürün (YPR), Chalcalburnus tarichi, Population Structure, Growth, Stock Assessment, Virtual Population Analysis (VPA), Fisheries Management, Yield Per Recruit (Y/R)
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET VAN GÖLÜ İNCİ KEFALİNÎN (Chalcalbumus tarichi, Pallas 1811) STOK MİKTARININ TAHMİNİ VE BALIKÇILIK YÖNETİM ESASLARININ BELİRLENMESİ SARI, Mustafa Doktora Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan TOKAÇ Ocak 1997, 150 sayfa Van Gölü inci kefalinin (Chalcalbumus tarichi, Pallas 1811) stok miktarının tahmini ve balıkçılık yönetim esaslarının belirlenmesi amacıyla 20 ay (Kasım 1994- Haziran 1996) ticari balıkçıların karaya çıkardıkları balıklar örneklenmiştir. İnci kefalinin populasyon yapısı, büyüme durumu, total avcılık miktarı ve av gücü ile birim ve total av verimi ve bu parametrelerden yararlanılarak gerçek populasyon analizi (GPA) ile stok büyüklüğü ve balıkçılık ölüm oranlan bulunmuştur. Balıkçılık yönetimi ile ilgili olarak, sömürülme oranı, stoka katılım başına düşen ürün ve total avlanabilir balık miktarı hesaplanmıştır. İnci kefalinin stok miktarı 42.700 ton, balıkçılık ölüm oranı 0,516, sömürülme oram (E) 0,680 ve total avlanabilir balık miktarı (TABM) 8.400 ton olarak hesaplanmıştır. Stoka katılım başına düşen ürün diyagramına göre inci kefali populasyonunun aşın avlandığı anlaşılmış olup aşırı avcılığın önlenebilmesi için ilk avlanma boyunun 16 cm'den 17,3 cm'ye yükseltilmesi ve balıkçılık ölüm oranının 0,40 seviyesine indirilmesi gerektiği bulunmuştur. İlk avlanma boyu dikkate alındığında inci kefali avcılığında kullanılan ağların göz genişliklerinin 20 mm'den (kol uzunluğu) daha küçük olmaması gerektiği tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STOCK ASSESSMENT OF Chalcalburnus tarichi, PALLAS 181 1 IN THE LAKE OF VAN AND THE DETERMINATION OF THE BASIS OF FISHERY MANAGEMENT SARI, Mustafa Thesis of Ph.D., Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Assocated Prof. Dr. Adnan TOKAÇ January 1997, pp 150 In order to be able to make the stock assessment of Chalcalburnus tarichi and to determine the basis of fishery management in the Lake of Van, the samples of the fishes that were landed by some professional fishermen have been taken into consideration. By benefitting from parameters like the population structure, the total amount of catching and fishing effort, the state of the growing as well as catch per unit of effort (CPUE) and total catch yield, stock abundances and fishing mortalities have been calculated with method of Virtual Population Analysis (VPA). The stock amount, fishing mortality, exploration rate (E) and Total Allowable Catch (TAC) have been calculated as 42.700 tonnes, 0.516, 0.680 and 8.400 tonnes, respectively. According to diagram of yield per recruit (Y/R), there is a overfishing on the Chalcalburnus tarichi population and in order to prevent this over fishing, it has been taken some measures such as the increasing of first capture length from 16 cm to 17,3 cm and the decreasing of fishing mortality to the level of 0.40. Finally, it has been found that minimum mesh size (bar length) of nets used in the catching of Chalcalburnus tarichi should at least be 20 mm.