Video tabanlı ve aerobik egzersiz eğitimlerinin fonksiyonel kapasite, fiziksel uygunluk ve dijital oyun oynama bozukluğu düzeyine etkilerinin araştırılması
Investigating the effects of video-based and aerobic exercise trainings on functional capacity, physical fitness and level of gaming disorders
  1. Tez No: 658356
  2. Yazar: ÇAĞTAY MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN BAYRAMLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Gaming Disorder, Exergame, Aerobic Exercise, Functional Capacity, Physical Fitness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, oyun oynama bozukluğu olan bireylerde video tabanlı ve aerobik egzersiz eğitimlerinin fonksiyonel kapasite, fiziksel uygunluk ve oyun oynama bozukluğu düzeyine etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmada 44 erkek birey rastgele yöntemle video tabanlı egzersiz eğitim (VTE) grubu (n=15), aerobik egzersiz eğitim (AE) grubu (n=14) ve kontrol grubu (n=15) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. VTE grubuna, Xbox 360 Kinect cihazı ile bireysel hareketleri eş zamanlı simule eden boks, engelli koşu ve plaj voleybolu oyunları algılanan zorluk düzeyi orta olacak şekilde oynatıldı. AE grubuna, yine algılanan zorluk düzeyi orta olacak şekilde koşu bandında eğitim verildi. Kontrol grubuna ise 6 hafta müdahale edilmedi ve bu gruptaki gönüllü bireylere değerlendirme sonrası her iki eğitimden biri verildi. Bireylerin fonksiyonel kapasiteleri 6 Dakika Yürüme Testi (6 DYT), fiziksel uygunlukları The Senior Fitness Test ve oyun oynama bozukluk düzeyleri İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği Kısa Formu (İOOBÖ9-KF) ile değerlendirildi. Ayrıca tüm bireylerin oyun oynama süresi, maksimal egzersiz kapasitesi, anksiyete durumu, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi değerlendirildi. Çalışma sonucunda VTE ve AE eğitimlerinin fonksiyonel kapasiteyi arttırdığı, oyun oynama bozukluğu düzeyini azalttığı, maksimal egzersiz kapasitesini geliştirdiği, anksiyete düzeyinde iyileşme sağladığı, yaşam kalitesinde gelişme sağladığı gözlendi (p0,05). VTE ve AE eğitimlerinin bu bireylerde aerobik kapasiteyi artırdığı, oyun oynama bozukluk düzeyini ve günlük oyun oynama süresini azalttığı, VTE eğitiminin fiziksel uygunluk parametrelerini, AE eğitiminden daha fazla geliştirdiği sonucuna ulaşıldı. Anahtar kelime: Oyun Oynama Bozukluğu, Sanal Gerçeklik Tabanlı Egzersiz, Aerobik Egzersiz, Fonksiyonel Kapasite, Fiziksel Uygunluk
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of video-based and aerobic exercise training on functional capacity, physical fitness, and the level of gaming disorders in individuals with gaming disorders. In the study, 44 male individuals were randomly divided into 3 groups as video-based exercise training (VTE) group (n = 15), aerobic exercise training (AE) group (n = 14) and control group (n = 15). Boxing, jogging and beach volleyball games simulating individual movements simultaneously with the Xbox 360 Kinect device were played to the VTE group at a moderate intensity Rating of Perceived Exertion (RPE). AE group was trained on the treadmill with a moderate intensity of RPE. The control group was not intervened for 6 weeks and volunteers in this group were given one of the two trainings later. The functional capacity assessed with 6 Minute Walking Test (6 MWT), their physical fitness assessed with The Senior Fitness Test, gaming disorders level assessed with the Internet Gaming Disorder Scale Short Form (İOOBÖ9-SF). In addition, playing time, maximal exercise capacity, anxiety state, sleep quality and quality of life were evaluated. As a result of the study, it was observed that VTE and AE trainings increased functional capacity, decreased the level of gaming disorders, improved maximal exercise capacity, reduced anxiety, and improved quality of life (p 0.05). It was concluded that VTE and AE trainings increased aerobic capacity in these individuals, decreased the level of game disorders and game playing time, and VTE training improved the physical fitness parameters more than AE training.