Rotifer (Brachionus plicatilis O.F. müller, 1758) kültürlerindeki bakteriyel floranın kantitatif tayini
- Tez No: 65836
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEVKET GÖKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Brachionus plicatilis, besleme rejimleri, total bakteri sayısı, Vibrio spp, Pseudomonas spp, Brachionus plicatilis, nutrition regimes, total bacteria count, Vibrio spp, Pseudomonos spp
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
IV ÖZET ROTIFER (Brachionus plicatilis O.F.Müller,1758) KÜLTÜRLERİNDEKİ BAKTERİYEL FLORANIN KANTİTATİF TAYİNİ SAVAŞ, Sevgi Doktora Tezi, Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç. Dr. GÖKPINAR, Şevket Haziran 1997, 81 Sayfa Deniz balıkları yetiştiriciliğinde plankton üretim zincirinden gelen bakteriyel bulaşma larvanın büyüme ve yaşama oranını etkileyen faktörlerden biridir. Bu araştırmada üretim zincirinde farklı hacimlerde (0,5 - 2700 L) bulunan rotifer ve kültür ortamlarındaki aerobik bakteriyel flora kantitatif olarak değerlendirilmiştir. Bakteri sayımlarında toplam bakteri M65 agar, Vibrio spp. TCBS - Cholera Medium agar ( Oxoid), Pseudomonos spp. Pseudomonos-CFC- agar ( Oxoid) da yapılmıştır. Rotiferler çeşitli alg türleri (Isochrysis galbana, Tetraselmis suecica, Nannochloropsis oculata), ekmek mayası {Saccharomyces cervisiae) ve protein selco ile beslenmiştir. Sadece alg türleri ile beslenen başlangıç rotifer kültürlerindeki bakteri sayıları (toplam bakteri sayısı 10 ± 0,8 x 104 kob/ml; Vibrio spp. 57 ± 6 x 103 kob/ml ve Pseudomonos spp. sayısı 94 ± 7,9 x 102 kob/ml) yığın kültürlere göre daha düşüktür. Bu sayılar alg ve maya karışımı ile beslenen rotifer kültürlerinde daha yüksektir ve protein selko uygulamasından sonra maksimuma ulaşmaktadır ( Toplam bakteri 92 ± 24 x 106 kob/ml; Vibrio spp. sayısı 20 ± 0,9 x 106 kob/ml; Pseudomonos spp. sayısı 25 ± 1,6 x 105 kob/ml)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE QUANTTTATTF DETERMINATION OF BACTERIAL FLORA IN ROTIFER (Brachionus plicatilis O.F.MülIer,1758) CULTURES SAVAŞ Sevgi Ph D Thesis, Aquaculture Dept. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. GÖKPTNAR ŞEVKET June 1997, 81 pages In the production of marine fishes, bacterial contamination in the chain of planktonic food is one of the factors affecting the growth and survival of larvae. In this study, aerobik bacterial flora of rotifer and culturing media in different volumes (0,5-2700 liters) were quantitatively investigated. M65 agar, TCBS-Cholera Medium Agar ( Oxoid) and Pseudomonas-CFC- agar were used for counting of total bacteria, Vibrio spp. and Pseudomonas spp. respectively. Protein selco, algae {Isochrysis galbanay Tetraselmis suecica, Nannochloropsis oculata) and yeast cells (Saccharomyces cervisiae) were favored as food stuff for rotifer cultures. The total bacteria concentrations in the starter rotifer cultures which were fed only algal cells were lower than that of the mass cultures ( total bacteria count: 10 ± 0,8 x 104 cfu ml“1; Vibrio spp. count: 57 ± 6 x 103 cfu ml”1 ve Pseudomonos spp. count 94 ± 7,9 x 102 cfu ml“1). These quantites were higher in the rotifera cultures fed algae and yeasts and reach maximum after the protein selco treatment (total bacteria count: 92 ± 24 x 106 cfu ml”1; Vibrio spp. count 20 ± 0,9 x 106 cfu ml“1; Pseudomonos spp. count 25 ± 1,6 x 105 cfu ml”1)