Batı Karadeniz pelajik kopepodlarından calanus helgolandicus (Claus 1863) (Copepoda, calanoida)'un biyolojik ve ekolojik özellikleri üzerine araştırmalar
- Tez No: 65835
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Calanus helgolandicus, Copepoda, Biyoloji, Calanus helgolandicus, Copepoda, Biology
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
IV ÖZET BATI KARADENİZ PELAJİK KOPEPODLARINDAN Calanus helgolandicus (Claus, 1863) (COPEPODA, CALANOIDA)'UN BtYOLOJİK ve EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR SARIMOLLAOĞLU, Meryem Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof.Dr.İsmet ÖZEL Ağustos 1997, 55 sayfa Batı Karadeniz'de 7 istasyonda, vertikal çekimler ile elde edilen örnekler incelenmiştir. Bunun sonucunda C. helgolandicus bireylerinin en fazla Ekim ayında bulunduğu, fakat diğer mevsimlerde de mevcut olduğu saptanmıştır. Bu durumda, zooplanktonik grupların bolluğunda mevsimsel değişikliklerin rol oynadığı anlaşılmaktadır. Dominant grubu kopepodlar oluşturur, fakat bunları Nisan ayında kopepod naupliusları, Temmuz ayında kladoserler ve apendikularlar, Ekim ayında ise ketognat ve kladoserlerin izledikleri saptanmıştır. Yapılan çalışmada C. helgolandicus dişi bireylerinin, erkek bireylerden daha fazla olduğu da gözlenmiştir. Tüm bu saptamalardan yola çıkılarak C. helgolandicus populasyonunu etkileyen en önemli faktörün mevsimsel sıcaklık değişimleri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE BIOLOGICAL AND ECOLOGICAL PECULIARITIES OF Calanus helgolandicus (Claus, 1863) (COPEPODA, CALANOIDA) OF PELAGIC COPEPODS IN THE WEST BLACK SEA SARIMOLLAO?LU, Meryem MSc in Faculty of Fisheries Supervisor; Prof.Dr.İsmet ÖZEL August 1997, 55 pages The zooplankton specimens which were collected with vertically hauls from 7 stations in the West Black Sea were examined. At the end of this study, it was determined that C.helgolandicus individuals were present in all months, but mostly in October. In this case, it is understood that seasonal variations effect the abundance of zooplanktonic groups. Copepods constitute the dominant group and, this group is followed by copepod nauplii in April, cladocera and appendicularia in July, chaetognatha and cladocera in October. In this study, it has been observed that the female individuals of C.helgolandicus were more than the male ones in number. As a result, it can be said that the most important factors which have effected the population of C.helgolandicus are seasonal temperature changes.