mandibular molar dişsiz bölgede implant üstü sabit protetik restorasyonlarda kemik rezorpsiyonu ve okluzyon analizinin değerlendirilmesi
Assessment of alveolar bone resorption and occlusion analysis in madibular molar toothless implant prosthetic restorations
- Tez No: 658378
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZORTUK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmplant, Oklüzyon, Rezorpsiyon, Sabit Protez, Fixed Prosthesis, Implant, Occlusion, Resorption
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Mandibular posterior bölgede implant üstü sabit protez uygulanan hastalarda kemik rezorpsiyon ve oklüzyon analizin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Yapılan bu çalışmaya mandibular posterior bölgede implant üstü sabit protez uygulanan, yaşları 32-75 arasında değişen (Ortalama 54.00±11.11), 15'i (%53.6) erkek, 13'ü (%46.4) kadın olmak üzere toplam 28 hasta dahil edilmiştir. Yapılan çalışmada tedaviden 1 yıl sonraki kemik kayıp miktarları ve oklüzyon analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmada aynı zamanda hastaların anterior rehberlik, posterior disklüzyon, oklüzal tabla, tüberkül eğimleri, dişin kapanış durumu, sondalama kanama indeksi, plak indeksi ve cep derinliği gibi durumları da göz önünde bulundurulmuştur. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler neticesinde kadınlarda distal kemik kaybının erkeklerden daha fazla olduğu, oklüzal tablalı vakalarda mesial kemik kaybının daha fazla olduğu, tüberkül eğimi fazla olanlarda mesial ve distal kemik kaybının fazla olduğu, dişin kapanış durumuna göre yüzey yüzeye temasta olan vakalarda distal kemik kaybının daha fazla olduğu, sondalama kanama indeksi yüksek olanlarda mesial ve distal kemik kaybının daha fazla olduğu, plak indeksi yüksek olanlarda mesial kemik kaybının daha fazla olduğu, cep derinliği ile kemik kaybı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Okluzyonunun kemik rezorpsiyonu üzerinde etkisi anlamlı bulunamamış olup implant üstü restorasyonun kendi tüberkül eğiminin artışı, karşıt dişle kapanışının yüzeysel olması resorpsiyonu artış yönünde anlamlı ölçüde etkilemektedir. Periodontal indekslerin değerlerindeki artışın ise alveolar kemik rezorpsiyonu üzerinde de artışa neden olduğu çalışmamızda gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Assessment of Alveolar Bone Resorption and Occlusion Analysis in Madibular Molar Toothless Implant Prosthetic Restorations Introduction and Purpose: In this study it was aimed to evaluate bone resorption and occlusion analysis on patients with mandibular posterior implant fixed prosthesis. Materials and Methods: The treated patients' s age range was 32-75 (mean 54.00 ± 11.11), of which 15 (53.6%) were men, 13 (46.4%) were female included in the study. In the study conducted after 1 year treatment, the amount of bone loss 1 year after treatment and the results of occlusion analysis were evaluated. The study also covers patients' anterior guidance, posterior dislocation, occlusal table, tubercule inclinations, dental closing status, probing bleeding index, plaque index and pocket depth. The obtained data was analyzed by SPSS program. Results: As a result of the statistical analysis, it was found out that distal bone loss was higher in females than in males, more mesial bone loss was observed in cases with occlusal trabeculae, mesial and distal bone loss was higher in cases with higher tubercule tendency and distal bone loss was more common in cases with surface contact with temples, it was found that mesial and distal bone loss was higher in patients with higher probing hemorrhage index, more mesial bone loss was observed in those with higher plaque index, and there was a positive correlation between pocket depth and bone loss. Conclusion: The impact of the occlusion on bone resorption was not significant and the implant restoration significantly affected the increase in the curvature of its tubercle and the superficial resurfacing of the opposing teeth. It was also observed that the increase in the values of the periodontal indices caused an increase in alveolar bone resorption.