Diş hekimliğinde farklı cam iyonomer restoratif materyallerin antimikrobiyal etkilerinin, nanosertliklerinin ve sitotoksisitelerinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro examination of antimicrobial effects, nanohardness and cytotoxicity of different glass ionomer restorative materials in dentistry
  1. Tez No: 658416
  2. Yazar: ALEM COŞGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE BOLGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, Nanosertlik, Sitotoksisite, Antimikrobiyal etkinlik, Glass ionomer cement, Nanohardness, Cytotoxicity, Antimicrobial activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmada amaç diş hekimliğinde farklı cam iyonomer restoratif materyallerin antimikrobiyal etkilerinin, nanosertliklerinin ve sitotoksisitelerinin in vitro olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Cam İyonomer restoratif materyalleri olan Argion (VOCO,Almanya), Zirconomer (Shofu Inc., Japonya), EQUIA Forte (GC, Japonya), Fuji II LC Capsule (GC, Japonya), Fuji IX GP Capsule (GC, Japonya) ve kompozit rezin restoratif materyali olan Cavex Qadrant Universal LC (CAVEX, Hollanda) kullanılmıştır. Restoratif materyal örneklerinin antimikrobiyal etkinliğinin ölçülmesi için Mikrodilüsyon ve Disk Difüzyon Testi kullanıldı. Sitotoksisitenin değerlendirilmesi için MTT (tetrazolium salt 3-[4, 5dimethylthiazol-2-yl]-2, 5- diphenyltetrazolium bromide) testi kullanıldı. Nanoindenter cihazıyla nanosertlik ölçümü yapıldı. Bulgular: Bakteriyel konsantrasyonu 1x106, 1x105, 1x104, 1x103, cfu/ml olan kültürlerde (Lactobacillus casei ve Streptococcus mutans) hiçbir materyal antimikrobiyal etkinlik göstermedi. Tüm materyallerin 1x102 cfu/ml bakteriyel konsantrasyonu bulunan kültürlerde (Lactobacillus casei ve Streptococcus mutans) bakteriyel üremeyi inhibe ettiği tespit edildi. Mantar konsantrasyonu 1x105, 1x104, 1x103, 1x102, cfu/ml olan kültürlerde (Candida albicans) hiçbir materyal antifungal etkinlik göstermedi. Tüm materyallerin 0,05) Nanosertlik testi sonucu elde edilen değerler ile yapılan istatistiksel analiz sonucunda gruplar arasındaki fark önemli bulunmuştur (p EQUIA Forte > Cavex Qadrant Universal LC > Argion > Fuji IX GP Capsule > Zirconomer şeklindedir. Sonuç: Test edilen materyallerin tamamı düşük antimikrobiyal etkinlik gösterdi. Bu materyallerin antifungal etkinlikleri ise antimikrobiyal etkinliklerinden daha düşük bulundu. Zircomer, Equia Forte, Fuji IX GP Capsule ve Fuji II LC Capsule düşük sitotoksik etki gösterdi. Fuji II LC Capsule en yüksek sertlik değerini gösterirken en düşük sertlik değerini Zirconomer gösterdi.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The purpose of this research is to examine the antimicrobial effects, nanohardness and cytotoxicity of different glass ionomer restorative materials in dentistry in vitro. Materials and Methods: The Glass Ionomer restorative materials used in our work are Argion (VOCO, Germany), Zirconomer (Shofu Inc., Japan), EQUIA Forte (GC, Japan), Fuji II LC Capsule (GC, Japan), Fuji IX GP Capsule (GC, Japan) and a composite resin restorative material, Cavex Qadrant Universal LC (CAVEX, The Netherlands). Microdilution and Disk Diffusion Test were used to measure the antimicrobial activity of the restorative material samples and MTT (tetrazolium salt 3- [4,5-dimethylthiazol-2-yl] -2,5-diphenyltetrazolium bromide) test was used to assess cytotoxicity. Nanoindenter device was used to measure nanoharness. Results: No material showed antimicrobial activity in cultures (Lactobacillus casei and Streptococcus mutans) that had a bacterial concentration of 1x106, 1x105, 1x104, 1x103 cfu / ml. All materials were found to inhibit bacterial activity in cultures (Lactobacillus casei and Streptococcus mutans) with a bacterial concentration of 1x102 cfu / ml. No material showed antifungal activity in cultures (Candida albicans) that had a fungal concentration of 1x105, 1x104, 1x103, 1x102 cfu / ml. All of the materials were found to inhibit fungal activity in cultures (Candida albicans) with a fungal concentration of 0.05) As a result of the statistical analysis performed with the values obtained after the nanohardness test, the difference between the groups was found statistically significant (p EQUIA Forte> Cavex Qadrant Universal LC> Argion> Fuji IX GP Capsule> Zirconomer respectively. Conclusion: All of the materials showed low antimicrobial activity. Antifungal effect of these materials is lower than antimicrobial activity. Zircomer, Equia Forte, Fuji IX GP Capsule and Fuji II LC Capsule showed low cytotoxic effect. Fuji II LC Capsule showed the highest hardness value and Zirconomer showed the lowest hardness value.