Türkiye'de üretilen bazı bitkisel yağların güderi üretiminde kullanılabilirliği üzerine karşılaştırmalı araştırmalı
  1. Tez No: 65844
  2. Yazar: A.NAİL YAPICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Güderi, Yağ ile tabaklama, Morina balığı yağı, keten yağı, Soya yağı, Zeytin yağı, Çiçek yağı, Pamuk yağı
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
IV ÖZET TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN BAZI BİTKİSEL YAĞLARIN GÜDERİ ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI ARAŞTIRMALAR A.Nail YAPICI Doktora Tezi, Deri Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof.Dr.Özcan SARI Haziran 1997, 125 sayfa Bu tezde, güderi üretiminde genel olarak kullanılan çeşitli deniz hayvanlarının yağlarının ve özellikle de Morina balığı karaciğer yağının dışında bazı bitkisel esaslı yağların tabaklamada kullanım olanakları araştırılmıştır. Özellikle Türkiye'de üretilen pamuk yağı, zeytin yağı, çiçek yağı, soya yağı ve keten yağının üzerinde durulmuştur. Sözkonusu yağların tek basma tabaklama işleminde kullanıldığı bir dizi ön denemeler yapılmış ve bu ön denemeler sonucunda tabaklayıcı özellik bakımından iyi bulunan yağlar ağırlıklı olarak kullanılmak üzere çeşitli tabaklama kombinasyonları uygulanmıştır. Elde edilen mamul güdenlere bazı fiziksel testler ile kimyasal analizler yapılmıştır. Fiziksel testlerden büzülme sıcaklığı, görünür yoğunluk, su emme, kopma mukavemeti ve % uzama, yırtılma dayanımı, dikiş yırtılma dayanımı; kimyasal analizlerden ise total protein, çözünen azot, diklormetanda çözünen maddeler, suda çözünen maddeler, toplam sülfat külü ile pH tayini yapılmış ve sonuçlar irdenlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, araştırmada kullanılan yağlardan özellikle Morina balığı yağı, keten yağı ve soya yağının tabaklayıcı özellikleri diğer bitkisel yağlara göre daha iyi bulunmuştur. Nitekim sözkonusu yağların çoğunlukta olduğu kombinasyonlarda, özellikle Morina balığı yağı ve keten yağının birlikte oluşturdukları kombinasyonlarla tabaklanan derilerin hembüzülme temperatürü artış değerleri daha yüksek bulunmuş, hem de çözünen azot değerleri daha düşük düzeyde tespit edilmiştir. Örneğin My6Ky4 Ve Ky6My4 kombinasyonlarının her ikisi için de koyun derilerinde büzülme temparatürü artış değerleri 5.0°C, keçi derilerinde de 4.9°C ile tüm denemelerin en iyi sonuçlan olarak bulunmuştur. Keza çözünen azot değerleri yine aynı kombinasyonlar için koyun derilerinde sırasıyla % 12.54 ile % 12.59; keçi derilerinde ise yine aynı sırayla % 12.67 ile % 12.76 olarak tespit edilmiş ve diğer yağ kombinasyonları ile tabaklanan derilere göre en iyi sonuçlar olarak elde edilmiştir. Aynı zamanda adı geçen yağlarla tabaklanmış deriler daha esnek, daha yumuşak ve san renkte bulunmuşlardır. Ancak zeytin yağı, pamuk yağı ve çiçek yağının daha sert, daha kırılgan ve hamderi gibi şeffaf bir deri verdiği, aynı zamanda büzülme temperatürü artış değerleri daha düşük ve çözünen azot değerleri de bariz bir şekilde yüksek olan mamuller oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT COMPERATIVE STUDIES ON THE POSSIBILITIES OF USAGE OF SOME VEGETABLE OILS FOR THE PRODUCTION OF CHAMOIS LEATHER YAPICI, A. Nail Ph.D. Thesis, Department of Leather Technology Supervisor : Prof. Dr. Özcan SARI June 1997, 125 Pages In this thesis, possibilities of usage of some vegetable oils besides oils from various sea-animals and especially cod-liver oil in tanning for usually production of chamois leather have been studied. Especially cotton seed oil, olive oil, sunflower oil, soybean oil and linseed oil which are produced in Turkey have been considered. A series of pre-trials by using the talked about oils individually in tanning have been made and various tanning combinations have been applied by using mostly the oils which have shown good tanning properties, considering these results. A number of physical tests and chemical analyses have been applied on finished chamois leathers. As physical tests shrinkage temperature, apparent density, water absorption, tensile strength and elongation at break, tearing load, stitch tearing strength; and as chemical analyses total protein, dissolved nitrogen, substance soluble in dichloromethane, water soluble matter, sulphated total ash and pH determination have been done and the results have been discussed. According to the obtained results, it was seen that especially cod-liver oil, linseed and soybean oil have shown better tanning properties among other oils used. As a matter of fact, leathers tanned with combinations consisting majorly these oils, in particular combinations of cod-liver oil and linseed, have shown bigger increases in shrinkage temperatures and lower dissolved nitrogen levels. For example both 60 % cod-liver oil + 40 % linseed oil and 60 % linseed oil + 40 % cod-liver oil combinations gave 5.0 °C increase in shrinkage temperatures for sheep skins and 4.9 °C increase for goat skinsvıı resulting the best values of overall trials. However, dissolved nitrogen values of these combinations have been found as 12,54 % and 12,59 % respectively for sheep skins and 12,67 % and 12,76 % for goat skins and these values have been best results among other values obtained from leathers tanned with other oil combinations. Leathers tanned with the talked about oils also have found to be more flexible, softer and yellow coloured. However, olive oil, cotton seed oil and sunflower oil have given harder and more breakable leather also transparent as raw leather, and meanwhile lower increases in shrinkage temperatures and higher dissolved nitrogen levels. Keywords : Chamois leather, Oil tanning, Cod-liver oil, Linseed oil, Soybean oil, Olive oil, Sunflower oil, Cotton seed oil