Altı ay altı buçuk yaş arası obez ve fazla kilolu çocuklarda kaba ve ince motor gelişim
Gross and fine motor development in obese and overweight children aged between six months and six and a half years
- Tez No: 658463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT KÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, motor gelişim, Obesity, motor development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Obezite bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığının artmasına, özellikle çocukluk çağında başlayan erişkinlikte de süren ve yaşam kalitesini düşüren uzun süreli fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açan bir problemdir. Çocukluk çağı obezitesinin, çocukların fiziksel sağlığı, obezitenin erişkinliğe devam etmesi ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde sağlığa ciddi olumsuz etkileri vardır. Normal motor gelişim, bireyin baş-boyun kontrolü, oturma ve yürüme vb. tüm kaba motor becerilerini; yazı yazmak, su içmek, kavrama aktivitesi vb. gereken tüm ince motor becerilerini; aynı zamanda bu ikisinin kombinasyonu ile gelişen algısal ve bilişsel becerilerini anlamlandırmada önemli rol oynar. Çocukluk dönemi gibi büyüme ve motor beceri kazanımının ön planda olduğu bu dönemde bu kronik hastalığın motor becerilerini etkileyeceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada obezite ile ince ve kaba motor gelişim arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Material-metod: Çalışma kesitsel olarak planlanıp, Eylül 2019- Şubat 2020 tarihleri arasında Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğine başvuran 61 tane 6 ay 6,5 yaş arası obez ve fazla kilolu çocuklar ile Sağlam Çocuk Polikliniğine herhangi bir nedenle başvuran aynı yaş aralığında normal kilolu 61 çocuk dahil edildi. Çalışmaya alınan çocuklara aynı çocuk gelişim uzmanı tarafından Denver II gelişimsel tarama testi uygulandı. Bulgular ve sonuç: İnce motor gelişim basamakları açısından çalışma ve kontrol grubu karşılaştırıldığında çalışma grubunda çocukların %11,5'i, kontrol grubunda ise çocukların %6,6'ü denver II gelişimsel tarama testinin sadece bir basamağından kaldı olarak değerlendirildi. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Kaba motor gelişim basamakları için çalışma grubundaki çocukların Denver II gelişimsel tarama testinden %6,6'sı bir basamaktan, %3,3'ü iki basamaktan, %3,3'ü üç basamaktan, %3,3'ü dört basamaktan ve %3,3'ü beş basamaktan toplam %19,4'ü kaldı olarak değerlendirildi. Kontrol grubunun ise %13,1'i bir basamaktan, %3,3'ü iki basamaktan olmak üzere toplam %16,4'ü kaldı olarak değerlendirildi. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Obezite ile ince ve kaba motor gelişim arasında ilişki yoktur. Obezitenin normal motor gelişime olan etkisinin farklı yaşa gruplarında karşılaştırılmalı olarak değerlendirildiği kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Istatistiksel yöntem: Verilerin analizinde SPSS 11.5 programından faydalanılmıştır. Nicel değişken bakımından iki kategoriye sahip nitel değişkenin kategorileri arasında fark olup olmadığına, normal dağılım varsayımları sağlanıyorsa Student-t testi, sağlanmıyorsa Mann-Whitney U testi kullanılarak bakılmıştır. İki nitel değişken arasındaki ilişki incelenmek istendiğinde ise Ki-kare ve Fisher-exact testleri kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is a problem that causes an increase in the incidence of non-communicable diseases, leading to long-term physical and psychological problems that starts in childhood and continues in adulthood and decreases the quality of life. Childhood obesity has negative effects on children's physical health, such as obesity continuing to adulthood and creating serious health problems later in life. Normal motor development plays an important role in understanding gross motor skills like head and neck control, sitting and walking, fine motor skills that require a grip activity such as writing, drinking water and the perceptual and cognitive skills that develop with the combination of these two. It should be taken into consideration that this chronic disease will affect the gain of motor skills in childhood period where growth and motor skill acquisition are at the forefront. In this study, it was aimed to investigate the relationship between obesity and fine and gross motor development Material- Method: The study was planned cross-sectionally. Sixty one obese and overweight children who were admitted to Ankara Keçiören Education and Research Hospital Department of Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic between September 2019 and February 2020, and 61 children with normal weight in the same age range who applied to the Healthy Child Outpatient Clinic for any reason has been included in this study. Denver II developmental screening test was applied to the children that included in the study by the same child development specialist. Results and conclusion: When the study and control groups were compared in terms of fine motor development steps, it was concluded that 11.5% of the children in the study group and 6.6% of the children in the control group failed only one item of the Denver II developmental screening test. There were no statistically significant differences between the two groups. When the groups are compared in terms of gross motor development steps, it was concluded that 6,6% of the children in the study group failed from one item, 3,3% failed from two items and 3,3% failed at three items, 3.3% failed from four items and 3.3% failed from five items. A total of 19.4% children were found to have failed. On the other hand, the control group was found to have failed a total of 16.4%, 13.1% from one item and 3.3% from two items. There were no statistically significant differences between the two groups. There is no relationship between obesity and fine and gross motor development. Comprehensive studies are needed in which the effect of obesity on normal motor development is evaluated comparatively in different age groups. statistical analysis: SPSS 11.5 program was used in the analysis of the data. In terms of quantitative variable, whether there is a difference between the categories of qualitative variable with two categories, Student-t test if normal distribution assumptions are provided, and Mann-Whitney U test if not provided. When the relationship between two qualitative variables was examined, Chi-square and Fisher-exact tests were used. Statistical significance level was taken as 0.05.