Batı Anadolu'nun bazı colchicum l. türleri üzerinde sitolojik gözlemler
  1. Tez No: 65847
  2. Yazar: LEVENT ŞIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ GÜNNEHİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Colchicum bivonae Guss, Colchicum boissieri Orph, Colchicum triphyllum G. Kunze, Colchicum variegatunı L, Sitoloji, Karyomorfoloji
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÖZET BATI ANADOLU1 NUN BAZI COLCHICUM L. TÜRLERİ ÜZERİNDE SİTOLOJİK GÖZLEMLER ŞIK, Levent Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi; Prof.Dr. Günnehir OĞUZ Ocak 1997, 75 sayfa Bu çalışmada, Batı Anadolu' da doğal yayılış gösteren Colchicum bivonae Guss., C. boissieri Orph., C. triphyllum G.Kunze ve C. variegatunı L. türlerinin kromozom sayıları ve morfolojileri ile birlikle kök uçlarındaki merislematik hücrelerde gerçekleşen mitoz bölünme evreleri incelenmiştir. Bitkiler, çiçekli oldukları dönemlerde, belirlenen lokalitelerden toplanmıştır. Bitkilerin kök uçlarındaki mitoz gözlemleri için ezme preparat yöntemi kullanılmıştır. Kromozom sayımı ve morfolojilerinin belirlenmesi yönünden uygun preparatlarda, kromozom sayımı ve kromozom boyu ölçümleri yapılmış, metafaz kromozomlarının çizimleri yapılarak mikrofotoğrafları çekilmiştir. Kök uçlarındaki mitoz bölünme evrelerinin izlenmesinde ön işlem uygulanmadan hazırlanmış preparatlardan yararlanılmıştır. Profaz, metafaz, anafaz ve telofaz evrelerinde kromozom davranışları incelenerek mikrofotoğrafları çekilmiştir. Araştırma sonucunda C. boissieri' nin kromozom sayısı ilk kez bu araştırma ile 2n=46 olarak belirlenmiştir. Daha önce yapılan çalışmalarda kromozom sayısı 2n=20-21 olarak belirlenen C. triplıyllum un kromozom sayısı ise bu araştırmada 2n=42 bulunmuştur. C. bivonae ve,C. variegatunı' un kromozom sayısı daha önceki çalışmalara paralel olarak sırasıyla 2n=36 ve 2n=44 olarak belirlenmiştir. Kök uçlarındaki mitoz bölünme evrelerinin incelenmesi sonucunda C. bivonae ve C. variegatunı' da, anafazda kalgın kromozom ve kromozom köprüsü oluşumu gözlenmiştir, fakat bunların oransal değeri çok düşüktür.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT CYTOLOGYCAL INVESTIGATIONS OF SOME COLCHICUM L. SPECIES OF WESTERN ANATOLIA ŞIK, Levent Ph D in Biology Supervisor; Prof.Dr. Günnehir OGUZ Januar 1997, 75 pages In this study, the chromosome numbers, their morphologies and the mitotic division phases of the meristematic cells in the root tips of Colchicum bivonae Guss., Colchicum boissieri Orph., Colcliicuni triphyllum G.Kunze and Colchicum variegatum L. species growing naturally in Western Anatolia, were investigated. All the plants were collected from the designated localities during the flowering period. The squash technichs was used for the observation of the mitosis in the plants roots tips. Then, the suitable cells for counting the chromosomes and studying the morphological structures, were chosen. The chromosomes in metaphase were drawn and taken microphotograph. The preparats that were not pretreated were used to observe the mitotic cell division phases in the root tips. During prophase, metaphase, anaphase and telophase, the chromosomal behaviars were observed and their microphotographes were taken. In conclusion, for the first time ever, the chromosome number of C. boissieri was found to be 2n=46. The chromosome number of C. triphyllum, which was studied as 2n=20-21 in previous studies, was found to be 2n=42. Parallel to previous studies, the chromosome numbers of C. bivonae and C. variegatum came out as 2n=36 and 2n=44, respectively. Some chromosomal abnormalities such as lagging chromosome and chromosome bridge were recorded in C. bivonae and C. variegatum. However, their ratio was very low. Keywords; Colchicum bivonae Guss., Colchicum boissieri Orph., Colchicum triphyllum G. Kunze, Colchicum variegatum L., Cytology, Caryomorphology.