Batı Anadolu'nun bazı illerinde hıyar köşeli leke hastalığının (Pseudomonas syringae pv. lachrymans (Smith and bryan) young, dye and wilkie) oranı ve hıyar çeşitlerinin hastalığa reaksiyonları üzerinde araştırmalar
- Tez No: 77456
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET SAYGILI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: P. s. pv. lachrymans, hıyar çeşitleri, hastalık şiddeti, tohum testleri, P. s. pv. lachrymans, cucumber varieties, disease severity, seed tests
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
IV ÖZET BATI ANADOLU'NUN BAZI İLLERİNDE HIYAR KÖŞELİ LEKE HASTALIĞININ (PSEUDOMONAS SYRINGAEPV. LACHRYMANS (SMITH AND BRYAN) YOUNG, DYE AND WILKIE) ORANI VE HIYAR ÇEŞİTLERİNİN HASTALIĞA REAKSİYONLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR TÜRKÜSAY, Hüseyin Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet Saygılı Temmuz 1998, 101 sayfa Çalışmada Batı Anadolu Bölgesi'nde İzmir, Bursa, Balıkesir ve Manisa illerinin hıyar yetiştirme alanlarında önemli bir sorun olan önemli bir sorun olan Pseudomonas syringae pv. lachrymans' \n oluşturduğu hastalık şiddeti saptanmaya çalışılmış, ithal edilen ve bölgede en çok kullanılan hıyar çeşitlerine ait tohumlarda etmenle bulaşıklılık oranı ortaya konulup, yaygın olarak kullanılan çeşitlerin etmene olan duyarlılık düzeyleri belirlenmiştir. Araştırmada 4 ilde 15 ilçeden 160 örnek alınmış ve 243 izolat elde edilmiştir. Bunlar arasından 120'si P. s. pv. lachrymans olarak tanımlanmıştır. Surveyler sonucunda Manisa, Bursa, Balıkesir ve İzmir'de ortalama hastalık şiddeti değerleri sırasıyla % 32.68, % 17.04, % 16.13 ve % 15.29 olarak tespit edilmiştir. Hıyar çeşitlerinin P.s. pv. lachrymans a karşı reaksiyonlarının araştırıldığı aşamada, kornişon çeşitlerden Ophix, Fancipak ve AG 1204, sofralık çeşitlerden Reia, Sahara, Vlasstar, Octopus'un etmene karşı çok az duyarlı oldukları saptanmıştır.Bu çalışma 1995-1998 yılları arasında E.Ü. Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümünde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE REACTIONS OF SOME CUCUMBER CULTIVARS AGAINST THE ANGULAR LEAF SPOT DISEASE (PSEUDOMONAS SYRINGAE PV. LACHRYMANS (SMITH AND BRYAN) YOUNG, DYE AND WILKIE) AND THE DISEASE RATIO IN SOME PROVINCES OF WEST ANATOLIA TÜRKÜSAY, Hüseyin PhD, Plant Protection Department Supevisor: Prof. Dr. Hikmet Saygılı July 1998, 101 pages The objectives of this study were to find out disease severity of Pseudomonas syringae pv. lachrymans caused serious problem where cucumber are grown in İzmir, Bursa, Balıkesir and Manisa provinces of western Anatolia Region, to figure out percentage of contamination of seeds imported and of the most used cucumber varieties, and to determine the sensitivity level of commonly used varieties against the pathogen, In this study, a total 160 samples were collected from 15 towns of 4 cities and 243 isolates were isolated. Among these, of 120 were identified as P. s. pv. lachrymans. In the result of the surveys, mean values of disease severity were calculated as 32.68 %, 17.04 %, 16.13 % and 15.29 % in Manisa, Bursa, Balıkesir and İzmir respectively. Ophix, Fancipak and AG 1204 from pickles varieties and Reia, Sahara, Vlasstar, Octopus from table varieties were found slightly sensitive to the pathogen in the part of investigation of reactions of cucumber varieties against P. s. pv.VII lachrymans. These research were carried out in Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, University of Ege between 1995 and 1998.