Akut bronşiolit etkeni olarak RSV ya da rinovirüs tespit edilen hastaların klinik seyrinin karşılaştırılması
The comparison of the clinical course of patients with acute bronchiolitis which is caused only RSV and only rhinovirus
- Tez No: 658473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN CİNEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Rhinovirus, RSV, bronşiolit, hışıltılı çocuk, kronik hastalık, Rhinovirus, RSV, bronchiolitis, wheezy child, chronic disease
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Akut bronşiolit iki yaşından küçük çocuklarda en sık görülen alt solunum yolları enfeksiyonudur. En sık RSV, ikinci sıklıkta ise Rhinovirus viral etken olarak görülmektedir. Bu çalışmada 1-24 ay aralığında hastanemize akut bronşiolit ile yatırılan etken olarak sadece RSV ya da sadece Rhinovirus tespit edilen hastaların klinik özellikleri ve hastalığın seyri karşılaştırılmış; takiplerinde tekrarlayan hışıltı atakları gelişimi ve hışıltılı çocuk gelişimi açısından risk faktörleri değerlendirilmiştir. Materyal Metot: Bu çalışma, tek merkezli retrospektif kesitsel klinik bir çalışma olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji SUAM'da 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında akut bronşiolit tanısı ile hastaneye yatırılan 1-24 ay arasındaki hastalardan alınan nazofarinks sürüntü örneklerinde PCR ile sadece RSV ya da sadece Rhinovirus tespit edilen hastalar dahil edilerek yapıldı. Rhinovirus ve RSV grubunda bulunan hastaların sosyodemografik özellikleri, klinik ve laboratuvar özellikleri, hastane yatış süresi, oksijen ihtiyacı ve süresi, uygulanan tedaviler, yoğun bakım yatış ihtiyacı ve süresi, mekanik ventilasyon gerekliliği ve süresi ve komplikasyon varlığı karşılaştırıldı. Takipte tekrarlayan hışıltı gelişimi ve risk faktörleri incelendi. Bulgular: RSV grubundaki 130 hastanın erkek/kız oranı 1,45:1; Rhinovirus grubundaki 66 hastanın ise 2,14:1'dir. RSV grubundaki hastaların Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında, Rhinovirus grubundakilerin ise Nisan ve Ekim aylarında daha fazla hastaneye yatırıldığı görülmüştür. RSV grubundaki hastaların yaş ortalaması 6,27 ± 4,84 ay ile Rhinovirus grubundaki yaş ortalamasından 8,79 ± 6,02 ay daha küçüktür (p=0,01) Eşlik eden kronik hastalık varlığı Rhinovirus grubunda %25,8 ile RSV grubundaki %14,6 oranından daha fazla bulunmuştur (p=0,02). Rhinovirus grubunun ortalama hastane yatış süresi 12,26 ± 10,34 gün ile RSV grubunun hastanede ortalama yatış süresinden 10,55 ± 5,8 gün daha uzundur. Rhinovirus grubundaki hastaların %47'sinin, RSV grubundaki hastaların ise %34,6'sının yoğun bakım servisine yatırılmıştır (p=0,01). Rhinovirus grubundaki hastaların ortalama yoğun bakım yatış gün süresi 6,65 ± 6,74 gün ile RSV grubundaki 5,40 ± 4,11 günden daha uzundur (p=0,04). Rhinovirus grubundaki hastaların RSV grubundaki hastalardan daha fazla nazal-NIMV (YANKO, nazal-CPAP ya da nazal-SIMV) gereksinimi olmuş (%51,5 - %41,5; p=0,01) ve ortalama nazal-NIMV süresi 5,91 ± 5,24 gün iken RSV grubunda 4,74 ± 3,26 gündür (p=0,04). Rhinovirus hastalarının %10,6'sı entübasyon gerektirirken, RSV grubundaki hastaların %3,1'i entübasyon gerektirmiştir (p=0,03). Takibe gelen hastalardan Rhinovirus grubunda 20 hastada; RSV grubunda ise 34 hastada hışıltılı çocuk gelişimi olmuş (%30,3 - %26,1; p=0,02); Rhinovirus grubundaki hastalara daha fazla koruyucu tedavi başlanmıştır (%34,8 - %26,9;p=0,02) Sonuç: Tüm dünyada yaygın olarak görülen akut bronşiolit hastalığında viral etkenlerin hastalık seyrine etkisini öngörebilmek mortalite ve morbiditeyi azaltmak için çok önemlidir. Akut bronşiolitte Rhinovirus'ün de RSV kadar ağır seyredebileceğinin akılda tutulması, kronik hastalığı olan çocuklara ev içi ve hastane bulaşının engellenmesi için el hijyenine dikkat edilmesi ve sosyal mesafe tedbirlerin alınması ve Rhinovirus sebebiyle bronşiolit geçiren hastaların ilerleyen dönemlerde hışıltılı çocuk gelişimi açısından yakın takip edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute bronchiolitis is the most common lower respiratory tract infection in children younger than two years old. It is most frequently caused by RSV. The second most common cause is Rhinovirus. In this study, the clinical features and the course of the bronchiolitis were compared in hospitalized patients between 1-24 months old who were detected with RSV or Rhinovirus only; wheezy infants were determined during follow-up and risk factors for wheezy infant disease were evaluated. Material Method: This study is designed as a single-center retrospective cross-sectional clinical study. It was conducted at the Health Sciences University, Ankara Child Health and Diseases Hematology & Oncology Teaching and Training Center. Patients from one month to 24 months old who were infected with only RSV or only Rhinovirus of hospitalized patients due to acute bronchiolitis during January 1, 2014, and December 31, 2018, were enrolled in this study. RSV and Rhinovirus were detected by the PCR test in nasopharyngeal swab samples. Sociodemographic characteristics, clinical and laboratory features of the patients, length of hospitalization, oxygen demand and length, given therapies, the need, and duration of pediatric intensive care treatment, the need, and duration of mechanical ventilation, complications were compared in between RSV and Rhinovirus groups. Wheezy children were determined during follow-up and risk factors were examined for wheezy child disease. Findings: In our study the male / female ratio of 130 patients in the RSV group was 1.45:1, of 66 patients in the Rhinovirus group was 2.14:1. It was seen that patients in the RSV group mostly were hospitalized in December, January, February, and March, and those in the Rhinovirus group in April and October. The average age of patients is younger in the RSV group than the Rhinovirus group (6.27 ± 4.84 months vs 8.79 ± 6.02 months; p=0,01). The presence of the comorbid chronic disease was more in the Rhinovirus group than the RSV group (%25,8 vs %14,6; p=0,02) The average length of hospital stay of the Rhinovirus group was longer than the RSV group (12.26 ± 10.34 days vs 10.55 ± 5.8 days). 47% of patients in the Rhinovirus group and 34.6% of patients in the RSV group were hospitalized in the pediatric intensive care unit (p=0,01). The mean length of pediatric intensive care treatment of patients in the Rhinovirus group is longer than the RSV group (6.65 ± 6.74 days vs 5.40 ± 4.11 days; p=0,04). Patients in the Rhinovirus group needed more nasal-NIMV (HFNC, nasal-CPAP, or nasal-SIMV) than patients in the RSV group (51.5% - 41.5%; p=0,01) and the average duration of nasal-NIMV was longer than the RSV group (91 ± 5.24 days vs 4.74 ± 3.26 days; p= 0,04). While 10.6% of Rhinovirus patients required intubation, 3.1% of patients in the RSV group required intubation. Among the follow-up patients, 20 patients (30.3%) in the Rhinovirus group and 34 patients (26,1%) in the RSV group were diagnosed with wheezy child (p=0,02); preventive treatment was started more for patients in the Rhinovirus group (34,8% vs 26,9%; p=0,02). Conclusion: It is very important to predict the effects of viral factors on the course of the disease to reduce mortality and morbidity in acute bronchiolitis disease which is very common all over the world. It should be kept in mind that Rhinovirus can progress as severe as RSV in acute bronchiolitis, good hand hygiene and social distance measures should be taken to prevent domestic or hospital contamination especially for children with comorbid chronic diseases. Rhinovirus is an important risk factor for wheezy infant disease. Therefore, patients who have had bronchiolitis due to Rhinovirus should be followed up closely in terms of wheezy child development in the future.