Çocukluk çağı ailesel ve sporadik esansiyel tremor olgularının demografik, klinik ve kaygı düzeyi özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of demographic, clinical and anxiety level characteristics of childhood familial and sporadic essential tremor cases
- Tez No: 658495
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Esansiyel Tremor, Anksiyete, Child, Essential Tremor, Anxiety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Esansiyel tremor, çocuk yaş grubunda sık görülen bir hareket bozukluğudur. Bu hastalık, yaşam kalitesinde azalmaya ve fonksiyonlarda etkilenmeye yol açabilir. Bununla ilişkili olarak hastalarda anksiyete ortaya çıkabilir. Bu çalışmada hastalığın çocuk yaş grubunda ailesel ve sporadik olgular arasında sosyodemografik, klinik özelliklerini ve kaygı düzeylerini saptamayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Nöroloji Eğitim Kliniğinde gerçekleştirildi. Esansiyel tremor tanısıyla 01,01,2013 – 31,12,2019 tarihleri arasında takip edilen hastaların dosyaları incelendi. Çalışmaya dahil edilen 217 esansiyel tremor hastasının şikayet başlangıç yaşı, hastaneye başvuru yaşı, cinsiyeti, risk faktörleri, etkilenen fonksiyonları, klinik özellikleri, tanısal tetkik bulguları, başlanan tedaviler ve klinik seyirleri ile ilgili veriler değerlendirildi. Ayrıca 01,01,2020 – 29,02,2020 tarihleri arasında esansiyel tremor tanısı ile takip ve tedavisi devam eden 50 hasta ile 50 kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubuna anksiyete düzeylerini değerlendirmek amacıyla Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Durumluk-Süreklilik Kaygı Envanteri (STAİ 1-2) uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda 163 (%75,1) sporadik, 54 (%24,9) ailesel esansiyel tremor hastası yer aldı. Esansiyel tremor hastalarının %56,7'si erkek, %43,3'ü kız idi. Semptom başlangıç yaşı ailesel olanlarda, sporadik esansiyel tremor hastalarına göre anlamlı olarak daha düşük saptandı(sırasıyla 11,0±3,5 yıl, 12,1±3,3 yıl). Hastaların %93,1'inde izole el tremoru mevcuttu. Hastaların laboratuvar incelemelerinde seruloplazmin düzeyi ailesel esansiyel tremor hastalarında anlamlı olarak düşük saptandı. Hastalara anksiyete ölçekleri ile yapılan incelemelerde, her iki ölçek türünde de sporadik esansiyel tremor hastalarının skorları en yüksek, kontrol grubunun skorları ise en düşük olarak görüldü. Sonuç: Esansiyel tremor hastalığında,hastaların büyük kısmında izole el tremoru olmakla birlikte özellikle sporadik grupta ek olarak baş ve vücut tremorunun da olması; sporadik hastalarda semptom başlama yaşının daha geç yaşta olması ve ailede benzer bulguya sahip bireyin olmamasının sporadik tremor grubunda anksiyete düzeyini artırmış olabileceği düşündürmektedir. Ayrıca tüm esansiyel tremorlu hastaların anksiyete düzeyleri, normal sağlıklı bireylerden daha yüksek olup takip ve tedavi sürecinde hastaların bu açıdan değerlendirmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Essential tremor is a common movement disorder in the child age group. This disease can lead to a decrease in quality of life and function. In relation to this, anxiety may occur in patients. In this study, we aimed to determine the sociodemographic, clinical features and anxiety levels of the disease in the pediatric age group between familial and sporadic cases. Materials and Methods: Our study, Health Sciences University Sami Ulus Gynecology, Child Health and Diseases Health Practice and Research Center was held in the Pediatric Neurology Training Clinic. The files of the patients who were followed up with the diagnosis of essential tremor between 01,01,2013 - 31,12,2019 were examined. Data were evaluated on 217 ET patients included in the study regarding complaint onset age, hospital admission age, gender, risk factors, affected functions, clinicalf eatures, diagnostic examination findings, initiated treatments and clinical course. In addition, Beck Anxiety Inventory and State-Trait Anxiety Scale (STAİ 1-2) were applied to a healthy control group consisting of 50 patients and 50 patients who were followed-up and treated with the diagnosis of essential tremor between 01.01, 2020 - 29.02.2020, in order to evaluate their anxiety levels. Results: In our study, 163 (75.1%) sporadic and 54 (24.9%) familial essential tremor patients were included. 56.7% of essential tremor patients were boys and 43.3% were girls. Symptom onset age was significantly lower in familial patients than in sporadic essential tremor patients (11.0 ± 3.5 years, 12.1 ± 3.3 years, respectively). Isolated hand tremor was present in 93.1% of the patients. In the laboratory examinations of the patients, the level of ceruloplasmin was significantly lower in the familial essential tremor group. In the examinations made with anxiety scales, the scores of sporadic essential tremor patients were highest and the control group scores were thelowest in both types of scales. Conclusion: In essential tremor disease, although most of the patients have isolated hand tremor, especially in the sporadic group, in addition to the head and body tremor; the fact that the age of onset of symptoms in sporadic patients is at a later age and the absence of an individual with a similar finding in the family suggests that it may have increased the level of anxiety in the sporadic tremor group. In addition, anxiety levels of all essential tremors are higher than normal healthy individuals, and attention should be paid to the evaluation of patients in this respect during follow-up and treatment.