Iki yaşından küçük çocuğu olan annelerin anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and behaviors of mothers whohave children under two years old about breast milkand breastfeeding
- Tez No: 658506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET KIŞLAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, eğitim, Breast milk, breastfeeding, education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Giriş: Anne sütünün bebeğin fiziksel, zihinsel, ruhsal gelişimi için vazgeçilmez olmasının yanında anne sağlığı, toplum sağlığı ve ekonomi için de vazgeçilemeyecek kadar önemli faydaları vardır. Dünya Sağlık Örgütü, tüm bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, sonrasında tamamlayıcı beslenmeyle beraber emzirmeye en az 2 yaşına kadar devam edilmesini önermektedir. Ancak tüm dünyada ve ülkemizde ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenme oranları istenen düzeyde değildir. Amaç: Bu çalışmada, iki yaşından küçük çocuğu olan annelerin anne sütü ve emzirme konusunda bilgi ve davranışlarının belirlenmesi, bilgi ve davranışlarının emzirmeye olan etkilerinin saptanması, annelerin emzirme sırasında karşılaştığı sorunların belirlenmesi ve bunlara etki eden sosyo-demografik faktörlerin incelenmesi hedeflenmiştir. Böylece anne sütünü teşvik ederken yaşanan sorunların önceden belirlenmesi ve gereken önlemlerin alınmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Şubat 2020 ile Mayıs 2020 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran 360 gönüllü katılımcı ile yapıldı. Ankette annelere, sosyo-demografik özellikleri, anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgi ve davranışları ve bebeklerini emzirme durumları yüz yüze görüşülerek soruldu. Çalışmaya katılan bebeklerin antropometrik ölçümleri yapıldı. Bulgular: Annelerin mezun olduğu okul düzeyi, annenin çalışıp çalışmaması, çalışan annelerin ek izin kullanımı, annelerin emzirme eğitimi alıp almamaları, bebeğin doğum şekli ve altı aydan önce ek gıdaya başlama gibi faktörler ile emzirmeye devam etmeleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Erkek bebekler, emzik ve x biberon kullanılmayan bebekler, anne ile aynı odada kalan bebekler, ilk bir saat içinde emzirilmeye başlanan bebekler, mama verilmeyen bebekler, emzirirken sorun yaşamayan anneler ve sütünün yeterli olduğunu düşünen annelerin emzirmeye devam etmesinin anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır. Ayrıca mezun olduğu okul düzeyi yüksek olan annelerin ve emzirme eğitimi almayan annelerin, anne sütü ile ilgili ifadeleri anlamlı olarak daha fazla doğru bildiği saptanmıştır. Sonuç: Gebelik döneminde anne sütü ve emzirme eğitimi aldığını ifade eden ve almadığını söyleyen anneler arasında iki yaşına kadar emzirmeye devam etme açısından fark çıkmamıştır. Buna rağmen, eğitimin bir parçası olan emzik ve biberon kullanma, sütüm yetmiyor algısı, ilk bir saat içinde emzirmeye başlama gibi davranışlar arasında anlamlı fark çıkması ve emzirme eğitimi alan annelerin anne sütü ile ilgili ifadeleri daha az doğru bilmeleri, eğitimin yeterince etkili olmadığını göstermektedir. Emzirme oranlarını arttırmak için annelere gebelik döneminden başlayarak anne sütü ve emzirmenin önemi konusunda etkin bir eğitim verilmeli ve doğum sonrasında emzirme teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: While breast milk is indispensable for the physical, mental and spiritual development of the baby, it also has indispensable benefits for maternal health, community health and economy. The World Health Organization recommends that all babies be fed only breast milk for the first 6 months and then continue breastfeeding until at least 2 years of age with complementary feeding. However, exclusive breastfeeding rates are not at the desired level in the first 6 months in the world and in our country. Objective: In this study, it was aimed to determine the knowledge and behavior of mothers who have children under two years old about breast milk and breastfeeding, to determine the effects of their knowledge and behavior on breastfeeding, to identify the problems faced by mothers during breastfeeding and to examine the sociodemographic factors affecting them. Thus, it is aimed to contribute to the determination of the problems experienced in the promotion of breastfeeding and to take the necessary measures. Material and method: This study was carried out with 360 volunteer participants who applied to Pediatrics Clincs in T.C Health Sciences University Ankara Keçiören Training and Research Hospital between February 2020 and May 2020. To the mothers in the survey; sociodemographic characteristics, breast milk and breastfeeding knowledge and behavior, and breastfeeding status of their babies were asked face to face. Anthropometric measurements of the babies participating in the study were performed. Results: There was no significant relationship between continueing breastfeeding and the level of school where the mothers graduated, whether the mother worked or not, the use of additional leave by working mothers, whether the xii mothers received breastfeeding education, the way of birth of the baby, starting additional food before six months. It was found that the rate of continuing to breastfeed significantly increased in male babies, babies who did not use pacifiers and bottles, babies living in the same room as the mother, babies who started breastfeeding within the first hour, babies who did not have baby food, mothers who did not have problems while breastfeeding, and mothers who thought that milk was sufficient. In addition, it was found that mothers with a high school graduation level and mothers who did not receive breastfeeding education knew expressions about breast milk significantly more accurately. Conclusion: There was no difference in terms of continuing breastfeeding until the age of two among the mothers who stated that they received breast milk and breastfeeding education during pregnancy. Nevertheless, significant difference between the behaviors such as using pacifiers and bottles which is a part of education, the perception of not having enough breast milk, starting to breastfeed within the first hour, and the fact that the mothers who received breastfeeding training knew the expressions about breastfeeding less correctly, showed that the training was not effective enough. In order to increase breastfeeding rates, mothers should be given effective training on the importance of breast milk and breastfeeding starting from the pregnancy period, and breastfeeding should be encouraged and supported after birth.