Dalaman Tarım İşletmesi süt sığırcılığı çalışmalarının teknik yönden incelenmesi
- Tez No: 65858
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ SEVİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Dalaman, Holstein, Management
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
1 V ÖZET DALAMAN TARIM İŞLETMESİ SÜT SIĞIRCILIĞI ÇALIŞMALARININ TEKNİK YÖNDEN İNCELENMESİ ŞAHİN, Recep Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Fevzi SEVGİCAN Şubat 1997, 70 Sayfa Araştırmada Dalaman Tarım işletmesi 'nde yetiştirilen Siyah Alaca sığırlarda süt ve döl verimleri incelenmiştir. Ayrıca, sığırların beslenmesinde kullanılan yem kaynakları ve özellikleri, çeşitli yaş ve fizyolojik dönemlerde sığırların beslenmesi, sürü bakım ve yönetimine ilişkin gözlemler yapılmıştır. Çalışmamızda ilk buzağılama yılı 1990 olan toplam 206 baş ineğe ait 476 laktasyon kaydı incelenmiştir. Sürüde incelenen ineklere ait en küçük kareler ortalamaları, laktasyon süresi için 301.53 ± 0.66 gün, 305 günlük süt verimi için 7501.88 ± 50.08 kg, laktasyon süt verimi için 7563.36 ± 59.91 kg. ilk buzağılama yaşı için 26.80 ± 0.24 ay, gebelik süresi için 276.34 ± 0.43 gün, düvelerde gebelik başına tohumlama sayısı için 1.64 ± 0.05 erginlerde gebelik başına tohumlama sayısı için 2.15 ± 0.07, düvelerde ilk tohumlamada gebe kalma oranı için 0.52 ± 0.03, erginlerde ilk tohumlamada gebe kalma oranı için 0.38 ± 0.02, buzağılama aralığı için 391.91 ± 5.21 gün. servis periyodu için 117.14 ± 4.61 gün, kuruda kalma süresi için 103.63 ± 2.38 gün olarak saptanmıştır. Anahtar kelimeler."Dalaman, Siyah Alaca, Yönetim
Özet (Çeviri)
V ABSTRAKT A STUDY ON TECHN1CAL ANALYS1S OF DA1RY HERD MANAGEMENT AT DALAMAN STATE FARM ŞAHIN, Recep Msc in Agriculture Eng. Supervisor: Prof.Dr.Fevzi SEVG1CAN February 1997, 70 Pages in this research, fertility and milk yields of Holstein cattles raised in Dalaman state farm were investigated. in addition, it has been observed that manageraent programme and alimentation level on different physiological condition for herd. Also, source of nutrient and its value of nutrition has been controlled. Data on 476 lactation of 206 Holstein - Friesian cows calving between 1990 - 1994 analysed. Lactation lenght, 305 - days milk yield, lactation milk yield, first calving age gestation lenght, serviced per conseption, conseption rate at the first breeding calving interval, service ıperiod, dry period by least squares means for cows vvere found respectively, 301.53 ± 0.66 days, 7501.88 ± 50.08 kg, 7563.36 ± 59.91 kg, 26.80 ± 0.24 mounths, 276.34 ± 0.43 days, 2.15 ± 0.07, 0.38 ± 0.02, 391.91 ± 5.21 days, 117.14 ± 4.61 days 103.63 ± 2.38 days. On the other hand serviced per conseption and conseption rate at the first breedings by least squares means for heifers were faund respectively 1.64 ± 0.05, 052. ± 0.03.