Pamuk liflerinde değişik olgunluk tayin yöntemleriyle elde edilen değerler ve bazı önemli özellikler arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 65864
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEREN YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
in ÖZET PAMUK LİFLERİNDE DEĞİŞİK OLGUNLUK TAYİN YÖNTEMLERİYLE ELDE EDİLEN DEĞERLER ve BAZI ÖNEMLİ FİZİKSEL ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SULAR, Vfldan Yüksek lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Gülseren Yazıcıoğlu Ağustos 1997, 47 sayfa Bu tezde farklı prensiplere dayanılarak geliştirilen başlıca olgunluk tayin yöntemleri ve bunların pamuğun bazı önemli fiziksel özellikleri ve ilişkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla olgunluk ölçümünde kullanılan %18'lik NaOH ve şişirerek çeper ve lif kalınlığı ölçme ve tam-say yöntemi, polarize mikroskop yöntemi gibi mikroskobik yöntemler; Maturimetre üe hava geçirgenliği yöntemi ve boyama yöntemi ele abnrmşör. Araştırma sonuçları STATISTICA for Windows Release 4.5 ile değerlendirilmiştir. Olgunluk tayin yöntemleri arasındaki ilişkiler korelasyonla, yöntemler ve pamuğun başlıca fiziksel özellikleri arasındaki ilişkiler regresyonla incelenmiştir. Sonuçta araştırmada kullanılan tüm yöntemler arasında istatistiksel olarak önemli ilişkiler bulunmasına rağmen en önemli ilişki mikroskobik esaslı yöntemler olan çap-çeper kalınlığı ölçme ile tanı ve say yöntemleri arasında bulunmuştur. Sübjektif değerlendirmeye dayanan boyama yöntemi diğer yöntemlerden ayrı olarak incelenmiştir. Boyama yönteminin diğer olgunluk tayin yöntemleri ile karşılaştırılmasının sağlıklı sonuç vermeyeceği saptanmıştır. İncelik uzunluk ve mukavemet değerleri ile olgunluk tayin yöntemleri ile elde edilen değerler arasındaki ilişkiler araştırılırken korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Buna göreIV incelik değerleri ile araştırmada kollanılan yöntemlerden elde edilen olgunluk değerleri arasında istatistiksel açıdan önemli ilişkiler bulunduğu, en önemli ilişkinin incelik değerleri ile Maturimetre'den elde edilen olgunluk değerleri arasında olduğu görülmüştür. %2,5 Span uzunluğu değerleri ile araştırmada uygulanan olgunluk tayin yöntemleri arasında istatistiksel açıdan önemli bir ilişki bulunmamıştır. %50 Span uzunluğu değerleriyle sadece Maturimetre'den elde edilen olgunluk değerleri arasındaki ilişkinin istatistik bakımdan önemli olduğu tesbit edilmiştir. Mukavemet değerleri ile Maturimetre arasında yapılan istatistiksel analizler sonucu önemli bir ilişki olduğu ortaya konarak belirleme katsayılarının çok düşük çıkması nedeniyle bu ilişkilerin tek bir faktör ile açıklanamayacağı saptanmıştır. Anahtar sözcükler : Pamuk Merinin olgunluğu, olgunluk tayin yöntemleri, tam ve say yöntemi, çap-çeper kalınlığı ölçme yöntemi, polarize mikroskop yöntemi, Maturimetre, boyama yöntemi, yöntemler arası ilişkiler, olgunluk ve fiziksel özelikler.
Özet (Çeviri)
in ÖZET PAMUK LİFLERİNDE DE?İŞİK OLGUNLUK TAYİN YÖNTEMLERİYLE ELDE EDİLEN DE?ERLER ve BAZI ÖNEMLİ FİZİKSEL ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SULAR, Vfldan Yüksek lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Gülseren Yazıcıoğlu Ağustos 1997, 47 sayfa Bu tezde farklı prensiplere dayanılarak geliştirilen başlıca olgunluk tayin yöntemleri ve bunların pamuğun bazı önemli fiziksel özellikleri ve ilişkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla olgunluk ölçümünde kullanılan %18'lik NaOH ve şişirerek çeper ve lif kalınlığı ölçme ve tam-say yöntemi, polarize mikroskop yöntemi gibi mikroskobik yöntemler; Maturimetre üe hava geçirgenliği yöntemi ve boyama yöntemi ele abnrmşör. Araştırma sonuçları STATISTICA for Windows Release 4.5 ile değerlendirilmiştir. Olgunluk tayin yöntemleri arasındaki ilişkiler korelasyonla, yöntemler ve pamuğun başlıca fiziksel özellikleri arasındaki ilişkiler regresyonla incelenmiştir. Sonuçta araştırmada kullanılan tüm yöntemler arasında istatistiksel olarak önemli ilişkiler bulunmasına rağmen en önemli ilişki mikroskobik esaslı yöntemler olan çap-çeper kalınlığı ölçme ile tanı ve say yöntemleri arasında bulunmuştur. Sübjektif değerlendirmeye dayanan boyama yöntemi diğer yöntemlerden ayrı olarak incelenmiştir. Boyama yönteminin diğer olgunluk tayin yöntemleri ile karşılaştırılmasının sağlıklı sonuç vermeyeceği saptanmıştır. İncelik uzunluk ve mukavemet değerleri ile olgunluk tayin yöntemleri ile elde edilen değerler arasındaki ilişkiler araştırılırken korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Buna göreIV incelik değerleri ile araştırmada kollanılan yöntemlerden elde edilen olgunluk değerleri arasında istatistiksel açıdan önemli ilişkiler bulunduğu, en önemli ilişkinin incelik değerleri ile Maturimetre'den elde edilen olgunluk değerleri arasında olduğu görülmüştür. %2,5 Span uzunluğu değerleri ile araştırmada uygulanan olgunluk tayin yöntemleri arasında istatistiksel açıdan önemli bir ilişki bulunmamıştır. %50 Span uzunluğu değerleriyle sadece Maturimetre'den elde edilen olgunluk değerleri arasındaki ilişkinin istatistik bakımdan önemli olduğu tesbit edilmiştir. Mukavemet değerleri ile Maturimetre arasında yapılan istatistiksel analizler sonucu önemli bir ilişki olduğu ortaya konarak belirleme katsayılarının çok düşük çıkması nedeniyle bu ilişkilerin tek bir faktör ile açıklanamayacağı saptanmıştır. Anahtar sözcükler : Pamuk Merinin olgunluğu, olgunluk tayin yöntemleri, tam ve say yöntemi, çap-çeper kalınlığı ölçme yöntemi, polarize mikroskop yöntemi, Maturimetre, boyama yöntemi, yöntemler arası ilişkiler, olgunluk ve fiziksel özelikler.
Benzer Tezler
- Güneydoğu Anadolu bölgesi pamuklarının lif kalite özelliklerindeki değişim sınırlarının belirlenmesi
Determination of variation limits of cotton fibre qualitycharacteristics of the Southeastern Anatolia region
SEYHAN YAŞAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
ZiraatSiirt ÜniversitesiTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EMİNE KARADEMİR
- Fonksiyonel tekstiller geliştirmek amacıyla metal oksit nanoyapıların sentezlenmesi ve kumaşlara uygulanması
Synthesis of metal oxide nanostructures and application to fabric surfaces towards development of functional textiles
MERVE KÜÇÜK
Doktora
Türkçe
2020
Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA LÜTFİ ÖVEÇOĞLU
- Pamuk liflerini katyonize ederek boyanma özelliklerinin incelenmesi
Başlık çevirisi yok
TÜLAY GÜLÜMSER
Doktora
Türkçe
1994
Tekstil ve Tekstil MühendisliğiEge ÜniversitesiTekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NECDET SEVENTEKİN
- Pamuk bitkisinde farklı azot dozlarının ve sulama programlarının kaldırılan N, P miktarlarına etkisi
Başlık çevirisi yok
ALİ SÜMER
- An Investigation into the effects of spinning parameters in PLYFIL 1000 system
PLYFİL 1000 sisteminde etkisi olan eğirme parametrelerinin incelenmesi
BANU NERGİS UYGUN
Doktora
İngilizce
2000
Tekstil ve Tekstil Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiPROF.DR. BÜLENT ÖZİPEK