Kütahya'da büyü ve büyü ile ilgili uygulamalar
The rituals related to magic and magic in Kutahya
  1. Tez No: 658698
  2. Yazar: BİLAL ORDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ADAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türklerde Büyü, Kütahya'da Büyü, Ruh, Din, Magic in the Turks, Magic in the Kütahya, Soul, Religion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Büyü, genellikle insanların son çare olarak ya da bir şeye gücü yetmediği zamanlarda yapmış olduğu uygulamalardır. Büyülerin yapılma amaçları da büyülerin dünyasal amaçlarla ilgilendiğini göstermektedir. Büyülerde kullanılan araç ve gereçler, büyülerin uygulanış şekilleri ve büyüler yapılırken kullanılan formel sayılara bakıldığında din ve geleneğin iç içe olduğu anlaşılmaktadır. Toplumun her kesimini içine alan büyüsel gelenekler, dinî açıdan özel günlerde ve hayatın geçiş evrelerinde sıklıkla ortaya çıkar. Doğum ve evlilik dönemlerinde bu pratikleri uygulayarak aynı zamanda toplum tarafından kutlama yapılmaktadır. Ölüm söz konusu olduğunda ise amaç kötülüklerden korunmaktır. Büyüsel uygulamalar inancın olduğu her yerde görülür. Kütahya'da yapılan uygulamalara bakıldığında da büyünün ve dinin iç içe geçmiş olduğu görülür. Büyü yapılırken dinî semboller kullanıldığı gibi büyüden kurtulmak için belirli ayetler ve dualar kullanılır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte büyüsel inançların ortadan kalkacağı düşünülse de bu uygulamalar daha da yaygın ve ulaşılabilir hâle gelmektedir. Özellikle insanların bilinmeyene karşı olan merakı ve cinlere karşı olan inancı insanları büyüsel uygulamalar itmektedir.
Özet (Çeviri)
Magic is the practice that people usually do as a last resort or when something is not enough. The aim in the application of the magic shows that they are the consequences of world desires. It is understood that religion and tradition are intertwined when looking at the tools and equipment used in magic, the application of magic and the formal numbers used while making magic. Magical traditions that encompass all segments of society often emerge on religiously special occasions and in the transitional stages of life. The society is also celebrated by applying these practices during the birth and marriage periods. When it comes to death, the goal is to be protected from evil. Magical practices are seen wherever there is belief. In the practices carried out in Kütahya, it is revealed that magic and religion are intertwined. While using magic, certain verses and prayers are also used to get rid of magic, as well as religious symbols. Although it is thought that magical beliefs will disappear with the development of technology, these rituals are becoming more common and accessible. In particular, people's curiosity towards the unknown and their belief in jinn lead people to do magical practices.