Özel öğretim kurumları'nda entegre raporlama ve bir özel öğretim kurumunda uygulama
Integrated reporting in private education institutions and practice in a private education institution
  1. Tez No: 658699
  2. Yazar: SEVİLAY ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Öğretim Kurumları, Entegre Raporlama, İş Modeli, Değer Yaratma, Entegre Rapor Örneği, Private Education Institutions, Integrated Reporting, Business Model, Value Creation, Integrated Report Sample
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Entegre Raporlama, tüm kurumların paydaşlarıyla kaliteli ve şeffaf iletişim kurmasının en güncel yoludur. Uluslararası kapsamda Entegre Raporlamanın kurumlarca benimsenebilmesi ve ortak bir raporlama dili olarak kabul edilmesi için Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi oluşturulmuştur. Özel sektör kurumları içerisinde oldukça güçlü bir yer edinmiş olan Özel Öğretim Kurumlarının gün geçtikçe artan mevcudu, bu kurumlara sağlanan kaynaklar ve bu kaynakların kullanımı konusunda ihtiyaç duyulan kaliteli bilgi edinme ihtiyacı, Entegre Raporlamanın bu kurumlar için de uygulanması gerektiğini göz önüne sermektedir. Her geçen gün Özel Öğretim Kurumu sayısında gözlenen artış, küresel çapta ve ülke çapındaki ekonomik durum, yenilenen mevzuatlar gibi faktörler bu kurumları çeşitli risklerle karşı karşıya bırakmaktadır. Entegre Raporlama risk yönetimi, kaynakların etkin kullanımı, paydaşlarla olan iletişimin sürekli ve etkili olması, sunulan raporun tüm bilgi kullanıcıları tarafından anlaşılır olması gibi faydalar sağlama açısından Özel Öğretim Kurumları için oldukça önemli bir araçtır. Bu çalışmada, Türkiye'de ve dünyada yayınlanan özel sektör Entegre Raporları incelenerek Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi'nde belirtilen hususlar doğrultusunda Özel Öğretim Kurumlarında Entegre Raporlamanın uygulanabilirliği üzerine bir mimari oluşturulmuştur. Oluşturulan bu mimarinin ve örnek Entegre Raporun, özel sektör eğitim kurumlarına raporlama konusunda yen bir bakış açısı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Integrated Reporting is the most up-to-date way for all organizations to establish quality and transparent communication with their stakeholders. An International Integrated Reporting Framework has been created in order for Integrated Reporting to be adopted by institutions and to be accepted as a common reporting language. The increasing presence of Private Education Institutions, which have gained a very strong place in private sector institutions, the resources provided to these institutions and the need to obtain quality information needed about the use of these resources reveal that Integrated Reporting should be applied for these institutions as well. Factors such as the increase in the number of Private Education Institutions, the global and country-wide economic situation, and renewed legislation expose these institutions to various risks. Integrated Reporting is a very important tool for Private Education Institutions in terms of providing benefits such as risk management, effective use of resources, continuous and effective communication with stakeholders, and being clear to all information users. In this study, examining the private sector in the world and Integrated Reports issued in respect of Turkey International Integrated Reporting Framework in accordance with a specified architecture Integrated Reporting on the applicability of Private Education Institutions has been established. It is expected that this architecture and the exemplary Integrated Report will provide a new perspective on reporting to private sector educational institutions.