Barok Dönemi sanatçılarının resimlerinde kırmızı renk etkilerinin incelenmesi
The investigation of the red color effects on the paintings of the Barok Period artists
- Tez No: 658697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA MANT MENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Barok dönem, resim, renk, pigment, kırmızı, Baraque Period, Painting, Color, Pigment, Red
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Resim sanatının vazgeçilmez öğelerinden olan renk kavramı Barok dönemi resimlerde ışık-gölge gibi ön plana çıkmıştır. Barok dönem 17. yüzyılda ortaya çıkan sanatçıların yapaylıktan uzak doğal olanı benimsediği bir üslup olarak karşımıza çıkmaktadır. Barok üsluplu resimlerde heyecana, canlılığa, harekete önem verildiği için ressamlar renk kullanımında canlı ve koyu renkleri bir arada kullanarak duyguları karşı tarafa aktarmayı bilmişlerdir. Özellikle ışık etkisi ile ortaya çıkardıkları canlı ve sıcak renk tonları Barok dönem sanatçılarının resimlerinde yoğun bir şekilde gözlemlenmektedir. Renk ışığın etkisi ile var olur ve pigmentlerle elde edilen boyaların oluşturduğu renk tonları yine ışık etkisi ile görülür. Rengi görüp algıladıktan sonra renklerin yarattığı psikolojik etkiler meydana gelmektedir. Bilinen ilk çağlardan itibaren pigment olarak doğada ilk keşfedilenlerden ve psikolojik olarak insanları etkileyen en önemli renklerden biri; kırmızı renk olmuştur. Kırmızı renk bu özelliği sayesinde simgesel olarak pek çok anlamı bir arada taşıyan ve yansıtan bir renktir. Barok dönemi ressamlarının paletlerinin vazgeçilmez renklerinden olan kırmızı renk dönemin toplumsal, dini, duygusal, psikolojik etkilerini konu alan resimlerde simgesel anlamları yansıtma özelliği ile karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada kırmızı rengi daha etkili kullanan Barok dönemi ressamlarının resimleri seçilip detaylı bir şekilde incelenmiş ve resimlerde kırmızı renk etkileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept color, which is seen as one of the indispensable constituents of the art of Painting, came into prominence in Baraque period paintings like light and shadow. The Baroque period emerges as a style in which the artists who emerged in the 17th century adopted the natural away from artificiality. In the Baraque period, painters made works that highlight social events, scenes from daily life and emotions. Because of the emphasis on excitement, liveliness and movement in Baroque style paintings, painters were able to convey these feelings to the other side by using vivid and dark colors together. In particular, the vibrant and warm color tones that they create with the effect of light are intensely observed in the paintings of Baraque artists. Color exists with the effect of light, and the color tones formed by the dyes obtained with pigments are again seen with the effect of light. After seeing and perceiving color, the psychological effects of colors ocur. Since the know ancient ages, red color has been one of the first discovered in nature as a pigment and one of the most important colors that affect people psychologically. Thanks to this feature, the red color is a color that carries and reflects many meanings symbolically. Red color, one of the indispensable colors of the palettes of the painters of the Baraque period, appears with the feature of reflecting the symbolic meanings in the paintings dealing with the social, religious, emotional and psychological effects of the period. In this study, the paintings of the Baraque period painters who used the red color more effectively were selected and examined in detail, and the effects of red color in the paintings were emphasized.