Siyaset ve ütopya: Sezai Karakoç'un diriliş kavramı üzerine bir değerlendirme
Politics and utopia: An evaluation on Sezai Karakoç's concept of resistance
- Tez No: 658724
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Ütopya, Sezai Karakoç, Diriliş, Medeniyet, Politics, Utopia, Sezai Karakoç, Ressurection, Civilization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Siyasal bir tahayyül olarak ütopya, bir kişinin içinde bulunduğu siyasal yapıya devlete alternatif bir siyasal sistem kodlamasıdır. Alternatif siyasal sistemler ütopyalarda işlenmekte ve çoğu zaman ütopyalarda işlenen alternatif sistemler gelecekteki toplum ve devletlere ışık tutmaktadır. Dünya tarihine bakıldığında pek çok ütopya örneği ile karşılaşılmaktadır. Platon, Farabi ve More bunlardan bazılarıdır. Her ne kadar İslam siyaset felsefesi içinde ütopyalar çok fazla yer edinmese de özellikle modern dönemde İslam merkezinde ütopya tahayyül eden insanlar da bulunmaktadır. Bu bağlamda Sezai Karakoç'un“Diriliş”kavramı da bir siyasal ütopya olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmanın birinci bölümünde ütopya kavramı ve Platon, Farabi ve Thomas More gibi ütopistlerden hareketle ütopya ve siyaset ilişkisi işlenmiştir. İkinci bölümde Sezai Karakoç düşüncesinde hâkim kavramlar analiz edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Sezai Karakoç'un Diriliş düşüncesinin bir ütopya örneği teşkil edip etmediği mercek altına alınmıştır. Bu çalışmanın amacı özelde Sezai Karakoç genelde ise İslam siyasal düşünce geleneği içinde ütopya düşüncesinin izini sürmek, Doğu toplumlarındaki ütopya geleneğinin Batı toplumlarındakiler ile fark ve benzerliklerini ortaya çıkarmak ve Sezai Karakoç'un diriliş kavramı ile kodladığı alternatif siyasal sistemi analiz etmektir. Çalışmada yorumcu bilgi kuramı (Nitel Teori) merkezinde, fenomenolojik çözümleme ve söylem analizi tekniği araştırma olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Utopia, as a politic imagination, is an alternative political system which coded by indivudual to the political structure, state that they are in. Alternative political systems are covered in Utopias and these systems, most of the times, guide future communities and states. When looking at the history of the world, there are plenty of Utopia examples such as Platon, Farabi and More. Although Utopias do not take place in Islamic political philosophy that much, there are people who imagine Utopia in the center of Islam especially in modern times. In this context, Sezai Karakoç's“Diriliş”concept can be considered as a political Utopia. In the first part of this work, the notion of Utopia and the relation between Utopia and politic With the reference to utopians uch as Platon, Farabi and Thaomas More are covered. In the second part, basic political concepts that are in Sezai Karakoç's perspective are analysed. In the last part of this work, whether the ressurection idea of Sezai Karakoç can be seen as an example of Utopia is discussed. The aim of this of work to investigate the idea of utopia in tradition of Islamic Political Thought in general and of Sezai Karakoçin spesific; to find out the difference and similarities of Utopia tradition between the West and East communities; and o analyse the alternative politic system which is coded with ressurection idea of Sezai Karakoç. Phenomenological and discourse analysis technic is used in the center of interpretive theory of Knowledge (Qualitative Theory).