Hikâyet (45Ak Ze 1581) (Metin-inceleme)
Hikâyet (45Ak Ze 1581) (Text-analysis)
  1. Tez No: 658815
  2. Yazar: RÜMEYSA GÜNGÖRDÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR DAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye, Metin Tahlili, Binbir Gece Masalları, Story, Text Analysis, One thousand nights tales
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Eski Türk Edebiyatı alanında yapılan bilimsel çalışmaların büyük kısmı manzum eserler üzerinedir. Ancak bu alanda hatırı sayılır oranda mensur eser de bulunmaktadır. Mensur eserler muhteva yönünden çok çeşitlidir. Bunların önemli bir kısmı dini unsur ve öğüt içeren eserlerdir. Kurgusal veya gerçek hikâyelerin anlatıldığı mensur eserler üzerine çalışmalar yapılmakla beraber yeterli değildir. Bu çalışmalar genellikle metin neşrinden ibarettir. Tezde metnin sadece neşri yapılmamış, modern hikâye tahlil yöntemleriyle hikâye incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Most of the scientific studies in the field of Classical Turkish Literature are on poetic works. However, there are considerable prose works in this field. Prose works are very diverse in content. These are mainly works with twill mysticism and advice. Although studies have been conducted on prose works in which fictional or real stories are told, it is not sufficient. These studies generally consist of text publishing. Not only will our thesis be published in text, but the work will be examined through modern story analysis methods.