Validity and reliability analysis of the Teamwork Perceptions Questionnaire in the Turkish context
Ekip Çalışması Algıları Ölçeği'nin Türkiye bağlamında geçerlilik ve güvenilirlik analizi
  1. Tez No: 658877
  2. Yazar: ÇAĞATAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TeamSTEPPS®, ekip çalışması, sağlık ekipleri, ölçek uyarlama, TeamSTEPPS®, teamwork, healthcare teams, scale adaptation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hasta güvenliği üzerine yapılan araştırmalar, çoğunlukla sağlık profesyonelleri arasındaki zayıf ekip çalışması ve etkisiz iletişimden kaynaklanan tıbbi hataların önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğunu göstermektedir. Çalışmalar, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla gerçekleştirilen ekip eğitim programlarının ekip performansını arttırdığına yönelik kanıt sağlamıştır. Sağlık Araştırma ve Kalite Ajansı Kurumu ve ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen TeamSTEPPS® Performansı ve Hasta Güvenliğini Artırmak için Ekip Stratejileri ve Araçları programı, sağlık çalışanlarına eğitim vermeye yönelik tasarlanmış, yaygın olarak kabul edilen, kanıta dayalı ekip eğitim programlarından biridir. TeamSTEPPS programı kapsamında Ekip Çalışması Algıları Ölçeği, hem sağlık personelinin ekip çalışması algı düzeyini belirlemek hem de TeamSTEPPS ekip eğitim programının etkinliğini ölçmek için bir ölçme aracı olarak geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, beş alt boyuttan ve toplam 35 maddeden oluşan TeamSTEPPS Ekip Çalışması Algıları Ölçeği'nin psikometrik özelliklerini Türkiye bağlamında test etmektir. Bu amaç doğrultusunda, ölçeğin herhangi bir metodolojik yanlılık oluşturulmadan Türkiye bağlamına uyarlanması amacıyla, literatürdeki çalışmaların önerdiği ölçek uyarlama prosedürü takip edilmiştir. Çalışmanın örneklemini Türkiye'deki iki farklı şehirde, toplam 4 farklı hastanede çalışan sağlık personeli (hekimler, hemşireler, ebeler, sağlık teknisyenleri, fizyoterapistler ve diyetisyenler) oluşturmaktadır. Ölçeğin geçerliliğini test etmek için keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Modelin güvenilirliği kompozit güvenilirlik katsayıları hesaplanarak incelenmiş, ayrıca tüm ölçeğin ve beş alt boyutunun ayrı ayrı iç tutarlılığını değerlendirmek amacıyla Cronbach alfa güvenilirlik katsayıları hesaplanmıştır. Yapılan analizlerin sonuçları, 29 maddeli Ekip Çalışması Algıları Ölçeği'nin Türkçe formunun güvenilir ve geçerli bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Research on patient safety demonstrated that medical errors stemming mostly from poor teamwork and ineffective communication between health caregivers are one of the leading causes of death. Empirical studies provided evidence that team training programs can be useful to improve the quality of healthcare services. TeamSTEPPS® (Team Strategies and Tools to Enhance Performance and Patient Safety) designed by the Agency for Health Research and Quality and the U.S. Department of Defence is one of the widely accepted evidence-based team training programs. Within the TeamSTEPPS program, the Teamwork Perceptions Questionnaire was developed as a measurement tool both to examine the level of teamwork perceptions of healthcare personnel and to measure the effectiveness of the TeamSTEPPS team training program. This thesis aimed to evaluate, in the Turkish context, the psychometric properties of the TeamSTEPPS Teamwork Perceptions Questionnaire, which had five subdimensions and a total of 35 items. In accordance with this purpose, the procedure proposed by the studies in the scale adaptation literature was followed to adapt the instrument without creating any methodological biases. Data were collected from 238 healthcare staff (i.e., physicians, nurses, midwives, health technicians, physiotherapists and dieticians) working in four hospitals located in two different cities in Turkey. Exploratory and Confirmatory Factor Analyses were performed in order to test the validity of the scale. The reliability of the model was assessed using composite reliability coefficients. In addition, Cronbach's alpha coefficients were calculated to assess the internal consistency of the entire scale and its five subdimensions. The results of the analyses revealed that the 29-item Turkish version of the TeamSTEPPS Teamwork Perceptions Questionnaire is a reliable and valid measurement tool for the assessment of healthcare professionals' perceptions toward teamwork.