Ortaokul seçmeli Kur'an-ı Kerim dersi öğretim programında yer alan kazanımların Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the achievements in the educational program of the secondary school elective course Kur'an-ı Kerim according to the Renewed Bloom Taxonomy
  1. Tez No: 658880
  2. Yazar: ZEHRA DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYUP ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Religious Education, Morals and Values Area, Quran Lesson, Curriculum, Revised Bloom's Taxonomy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, Ortaokul Seçmeli Kur'an-ı Kerim dersi öğretim programında yer alan kazanımların Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi boyutuna ve bilişsel süreç boyutuna göre hangi basamaklarda olduklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca alan uzmanlarının ve Erzurum ilinin çeşitli ilçelerinde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin ilgili taksonomi kapsamında kazanımlara yönelik görüşlerine yer verilerek araştırmaya geniş bir bakış açısı kazandırmak hedeflenmiştir. Belirtilen amaçlar doğrultusunda araştırmada nitel araştırma modeli ve durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Ayrıca veri toplama aşamasında yarı yapılandırılmış görüşme formundan, uzman görüşü alma formundan ve doküman incelemeden yararlanılmıştır. Doküman analizi ve betimsel analiz ile Kur'an-ı Kerim dersi öğretim programındaki 57 kazanım elde edilen veriler ile belirtilen taksonomiye göre analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre Kur'an-ı Kerim dersi kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi boyutunda ve bilişsel süreç boyutunda yer alan basamaklara dengeli bir şekilde dağılmadıkları tespit edilmiştir. Kazanımlar bilgi boyutunda daha çok olgusal ve kavramsal, bilişsel süreç boyutunda ise daha çok hatırlama ve kavrama basamağında yoğunlaşmıştır. Yalnızca bu basamakların öne çıkarılması ise öğretmenler tarafından genellikle bir eksiklik olarak değerlendirilmiştir. Anahtar Kavramlar: Din Eğitimi, Ahlak ve Değerler Alanı, Kur'an-ı Kerim Dersi, Öğretim Programı, Yenilenmiş Bloom Taksonomisi
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the levels of the acquisitions in the Middle School Elective Quran curriculum according to the knowledge dimension and cognitive process dimension of the Renewed Bloom Taxonomy. In addition, it was aimed to provide a broad perspective to the study by including the opinions of field experts and Religious Culture and Moral Knowledge teachers working in various districts of Erzurum province about the acquisitions within the scope of the relevant taxonomy. In line with the stated purposes, qualitative research model and case study design were preferred. In addition, semi-structured interview form, expert opinion form and document review were used during the data collection phase. With document analysis and descriptive analysis, 57 acquisitions in the curriculum of the Quran course were tried to be analyzed according to the taxonomy specified with the data obtained. According to the research findings, it was determined that the acquisitions of the Quran course were not evenly distributed to the steps in the knowledge dimension and cognitive process dimension of the Renewed Bloom Taxonomy. The acquisitions focused more on the factual and conceptual level in the knowledge dimension, and on the remembering and comprehension levels in the cognitive process dimension. Highlighting these steps alone was generally considered a deficiency by teachers.