Öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre seçmeli Kur'an-ı Kerim dersinin sorunları (Kayseri ili örneği)
Problems of the elective Quran course according to teacher and student opinions (Kayseri sample)
- Tez No: 812973
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din, Ahlak ve Değerler Alanı, Seçmeli Din Dersleri, Seçmeli Kur'an-ı Kerim Dersi, Religious Education, Religion, Morals and Values, Elective Religion Courses, Elective Qur'an Course
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen ve öğrenci görüşlerinden hareketle ortaokul düzeyindeki seçmeli Kur'an-ı Kerim dersinin sorunlarını tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, Kayseri ili Kocasinan ve Melikgazi ilçelerindeki ortaokullarda 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kur'an-ı Kerim dersine giren 15 DKAB öğretmeni ve bu dersi alan 15 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Toplanan veriler, alt problemlerden yola çıkılarak oluşturulan temalar altında betimlenmiş ve literatür ışığında değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda Kur'an-ı Kerim dersinin; seçim süreci, öğretim programı (amaç ve içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme-değerlendirme süreci) ve ders öğretmeni boyutlarında çeşitli sorunlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sorunlardan öne çıkanlar şunlardır: Dersin seçiminde öğrenci ve velilerinden ziyade okul yöneticileri etkili olmaktadır. Dersle amaçlananların gerçekleşmediği, içerikte yer verilen tecvit konularının öğretiminin öğrenci seviyesine uygun olmadığı, ders kitaplarının yeterli olmadığı ve öğrencilere yüksek not verilmesi yönünde bir algı bulunduğu öğretim programıyla bağlantılı sorunlar olarak öne çıkmıştır. Son olarak Kur'an-ı Kerim dersini yürütme noktasında DKAB öğretmenlerinin yeterliliği önemli bir sorun alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sonuçlardan hareketle Kur'an-ı Kerim dersinin öğretim programının güncellenmesi, dersin mevzuatına uygun olarak yürütülmesine özen gösterilmesi, öğretmen adaylarının eğitiminde Kur'an öğretimi yöntem ve teknikleri konusuna daha fazla yer verilmesi, dersin daha etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için ders öğretmenlerine hizmet içi eğitimler verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the problems encountered in elective Quran lesson in line with teachers' and student' opinions. For this purpose, qualitative research method and case study design were used. The participants of the research consisted of 15 REMK teachers taught the Quran course and 15 students taking this course in middle schools in Kayseri Province, Kocasinan and Melikgazi districts during the 2020-2021 academic year. Semi-structured interview forms were used to collect research data. The collected data were described under themes based on sub-problems and evaluated in the light of the literature. Various problems related to the Quran course were expressed by the interviewed teachers in terms of the lesson selection process, curriculum (objectives, content, teaching-learning process, assessment process), and course teacher. Some of these problems are as follows: The selection process regarding the lesson is influenced more by school administrators than by students and parents. The issues related to the curriculum include the failure to achieve the intended goals of the lesson, inappropriate teaching of the Tajweed topics included in the content for students' level, inadequacy of lesson materials, and a perception of giving high grades to students. Lastly, REMK teachers' competence in conducting the Quran lesson emerged as a significant problem area. Based on these results, it is recommended to update the curriculum of the Quran lesson, ensure that the course is conducted in accordance with the legislation, incorporate more focus on Quran teaching methods and techniques in the training of teacher candidates, and provide in-service training to lesson teachers for effective and efficient implementation of the lesson.