Hastanede yatan COVID-19 olası hastalarda mortaliteyle ilişkili faktörler
Risk factors for mortality of hospitalized patients with suspected COVID-19
  1. Tez No: 658938
  2. Yazar: ECE OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, mortalite, risk faktörleri, küresel sağlık, Covid-19, mortality, risk factors, global health
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Covid-19 pandemisi 2019 yılının Kasım ayından beri tüm dünyada etkisini göstermektedir. Salgın sırasında özellikle atak zamanlarında sağlık sektörünün iş yükü oldukça artmış olup hastanelerin yataklı servis kapasiteleri dolmuştur. Bu çalışmanın amacı, hastanede yatışı yapılarak takip ve tedavisi yapılan Covid-19 hastalarında bakılan parametrelerle mortalite arasındaki ilişkinin saptanarak hastaların prognozunu öngörebilmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan bu çalışma, 2020 yılının Mart ayı ve 2021 yılının Ocak ayı arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde“U07.3-Covid-19”kesin tanısı alıp interne edilerek takip ve tedavisi yapılan hastalardan oluşmuştur. Örneklem büyüklüğü, evreni bilinen örneklem büyüklüğü formülüyle minimum 43 olarak hesaplanmış olup çalışmaya 212 kişi dâhil edilmiştir. Parametrelerin mortaliteyle ilişkisine Ki Kare Testi ile bakılmıştır. Sonuç: Çalışmaya alınan 212 kişinin %60,4' ü 18-65 yaş arasında olup %58,5' i erkek idi. Covid-19 hastalarında ileri yaş(p=0,005), başvuru öncesinde antitrombotik kullanımı(p=0,039), lenfopeni(p=0,023), kreatinin yüksekliği(p=0,030), C-Reaktif Protein yüksekliği(p=0,003), Laktat Dehidrogenaz yüksekliği(p=0,005), D-Dimer yüksekliği(p=0,002), Troponin I yüksekliği(p=0,000), hastaların toraks tomografisi sonucunun Covid-19 açısından tipik olarak raporlanması(p=0,032), hastalardan toraks tomografisi sonrası konsültasyon istenme durumu(p=0,025) ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Tartışma: Bu çalışmada Covid-19 tanılı hastalarda ileri yaş, öncesinde antitrombotik ilaç kullanımı, bazı laboratuvar parametreleri ve görüntüleme sonuçları ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. SARS-CoV-2 salgını sırasında sağlık sektörünün yükünü azaltabilmek, riskli hastaların yakın takibini sağlayabilmek için mortaliteye etki eden risk faktörlerinin pek çok çalışmada araştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The Covid-19 pandemic has been affecting all over the world since November 2019. During the epidemic, especially during attacks, the workload of the health sector has increased considerably and the inpatient service capacities of the hospitals have been filled. The main aim of this study was to find of mortality associated risk factors for death among hospitalized patients of COVID-19. Materials and Methods: This retrospective study consisted of patients who received a final diagnosis of“U07.3-Covid-19”in İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between March 2020 and January 2021 and were followed up and treated. The sample size was calculated as 43 with the sample size formula with known universe, and 212 people were included in the study. The relationship of parameters with mortality was examined by Chi-Square Test. Results: Of the 212 people included in the study, 60,4% were between the ages of 18-65 and 58,5% were male. ) A statistically significant relationship was found between Advanced age (p = 0.005), antithrombotic use before admission (p = 0.039), lymphopenia (p = 0.023), creatinine elevation (p = 0.030), C-Reactive Protein elevation (p = 0.003), Lactate Dehydrogenase elevation (p = 0.005), D-Dimer elevation (p = 0.002), Troponin I elevation (p = 0.000), typical reporting of patients 'thoracic tomography results in terms of Covid-19 (p = 0.032), patients' consultation status after thoracic tomography (p = 0.025 and mortality in Covid-19 patients. Conclusion: In this study, a statistically significant relationship was found between advanced age, antithrombotic drug use before, some laboratory parameters and imaging results and mortality in patients diagnosed with Covid-19. It is necessary to investigate the risk factors affecting mortality in many studies in order to reduce the burden of the health sector during the SARS-CoV-2 pandemic and to ensure close follow-up of risky patients.