Hakkari bölgesinde yetişen 'Gundelia rosea , Gundelia colemerikensis, Diplotaenia turcica ,Ferula pseudalliacea , Allium rhetoreanum , Allium shatakiense ve Thymus kotschyanus boiss& hohen. var. kotschyanus' bitkilerinde ''bakır, çinko, demir, kadminyum, kurşun, mangan, kobalt, arsinik'' ağır metal değerlerinin saptanması
Determination of copper, zinc, iron, cadmium, lead, manganese, cobalt, arsenic heavy metal values in 'Gundelia rosea , Gundelia colemerikensis, Diplotaenia turcica ,Ferula pseudalliacea , Allium rhetoreanum , Allium shatakiense ve Thymus kotschyanus boiss& hohen. var. kotschyanus' plants grown in the Hakkari region
- Tez No: 658950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hakkari, Heavy Metals, Analysis, Plant, Toxic effect
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışma alanımız; Hakkari ve çevresinde doğal olarak yetişen yenilebilir bitkilerin ağır metal aktivitelerine bakıldı.Yenilebilir bitkilerden Kenger (Gundelia rosea, Gundelia colemerikensis ), Siyabo, Türk köseotu ( Diplotaenia turcica ), Hingedan - Hegedan (Ferula pseudalliacea), Luş, Luşe, Hakkari soğanı (Allium rhetoreanum ), Çoîn, Çohîn, Çatak soğanı (Allium shatakiense) ve Catri , Kekik (Thymus kotschyanus Boiss. &Hohen. var. kotschyanus ) toplandı ve kurutuldu, bu ürünler üzerinde Fe, Pb, Co, As, Zn, Cd, Mn, Cu ağır metalerin analizleri yapılmıştır. Hazırlanan bitki numunelerinedeki ağır metal miktarları ICP cihazında ölçülmüştür. Laboratuvar çalışmalarında; Bitkilerin analizlerinde ağır metal değerleri sırasıyla şöyledir: Gundelia rosea (Kenger 1): Fe>Cd>Co>Pb >Zn>Ar >Mn> Cu , Gundelia colemerikensis (Kenger 2 ): Fe>Ar>Co>Pb>Zn>Mn>Cd> Cu, Diplotaenia turcica (Siyabo): Fe>Zn>Co>Mn>Cd>Cu>As>Pb, Ferula pseudalliacea (Hegedan) :Fe>Pb>Co>As>Zn>Cd>Mn>Cu, Allium rhetoreanum (Luşe): Fe>Pb>Co>As >Cd>Zn>Mn> Cu, Allium shatakiense (Çoin) Fe>Pb>Co>As >Cd>Zn>Mn> Cu; Thymus kotschyanus Boiss (Catri) bitki sonuçlarında ise Fe>Co>Pb>As> Mn>Zn>Cd> Cu şeklinde belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Hakkari ,Ağır Metaller, Analiz ,Bitki, Toksik etki
Özet (Çeviri)
Our field of study; The heavy metal activities of edible plants that grow naturally in agricultural areas in Hakkari and its surroundings were examined. Edible herbs Kenger (Gundelia rosea, Gundelia colemerikensis,), Siyabo, Turkish groundhog (Diplotaenia turcica), Hingedan - Hegedan (Ferula pseudalliacea), Luş, Luşe, Hakkari onion (Allium rhetoreanum), Çoîn, Çohîn, Çatak onion (Allium shatakiense) and Catri, Thyme (Thymus kotschyanus Boiss & hohen. var. kotschyanus'') were collected and dried, and heavy commodities The heavy metal amounts in the prepared plant samples were measured in the ICP device.were analyzed on these products in Fe, Pb, Co, As , Zn, Cd, Mn, Cu In laboratory studies; In the analysis of plants, the heavy metal values are as follows, respectively. Gundelia rosea (Kenger 1): Fe> Cd> Co> Pb> Zn> Ar> Mn> Cu, Gundelia colemerikensis (Kenger 2): Fe> Ar> Co> Pb> Zn> Mn> Cd> Cu. In (Siyabo) Diplotaenia turcica results, heavy metals are respectively Fe> Zn> Co> Mn> Cd>. In (Hegedan) Ferula pseudalliacea plant, 8 different heavy metal results are respectively, Fe> Pb> co> As> Zn> Cd> Mn> Cu. Results of Allium rhetoreanum (Luşe) plant, 8 different heavy metals, respectively, Fe> Pb> co> As> Cd> Zn> Mn> Cu; In Allium shatakiense (Çoin) plant results, 8 different heavy metals are as seen respectively, Fe> Pb> co> As> Cd> Zn> Mn> Cu.