Azerbaycan ticari bankalarının finansal performanslarının belirlenmesi
Determination of financial performance of Azerbaijan commercial banks
- Tez No: 658955
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL FATİH CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Bankacılık Sistemi, Ekonomi, Finans, SWOT, Azerbaijan, Banking System, Economy, Finance, SWOT
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bankacılık sektörünün hızlı gelişimi, ticari bankaların etkin yönetimine bağlıdır. Ticari bankaların faaliyetleri sırasında yanlış değerlendirmeler sonucu operasyon sürecinde ciddi eksikliklere ve hatta iflaslara, hissedarlara ve müşterilere zarar verebilecek çok farklı risklerle karşılaşılabilir. Bu nedenle, bankacılık sisteminin etkinliğini analiz etmede kullanılacak yöntemlerin oluşturulması ve işletilmesi bankacılık sisteminin iyileştirilmesi açısından önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle çalışmanın temel amaçlarından birisi, Azerbaycan bankacılık sisteminin yapısını ve performansını araştırmak ve diğer bir amacı ise, Azerbaycan bankacılık sisteminde kurumsal yönetimin önemini vurgulamaktır. Ayrıca, Azerbaycan' daki bankacılık sisteminin oluşum aşamaları ve bu aşamalarda görülen işlevler ve yöntemleri, bankaların ekonomik yapısı ve önemi, banka türleri ve işlevleri, piyasa ekonomisinde ticari bankaların faaliyetlerine de odaklanılmıştır. Bu tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Azerbaycan ekonomisinin son dönem kalkınma trendleri ve Azerbaycan bankacılığının genel yapısı hakkında bilgi verilerek 2004-2018 yılları arasındaki reel ekonomik büyümesi açıklanmaktadır. İkinci bölümde, Azerbaycanda bankacılık sisteminin kurulması ve gelişimi, bankacılık sisteminin oluşum aşamaları, bankaların ekonomik yapısı, türleri ve işlevleri ile ilgili bilgiler verilmektedir. Üçüncü bölümde, Azerbaycan Cumhuriyeti' nin finansal sistemi bu sistemin oluşumu, bankaların finansal piyasalardaki faaliyetleri ve rolü, menkul kıymetler piyasasının gelişiminin ana göstergeleri yer almaktadır. Dördüncü bölümde, Azerbaycan Cumhuriyeti' nin ticari bankalarının gelir ve giderleri, faiz marjası, Ticari bankaların ana gelir kaynağı ve bu kaynağın unsurları bulunmaktadır. Beşinci bölümde, Azerbaycan Cumhuriyeti' nde bankacılık sektörünün mevcut durumunun analizi ve değerlendirilmesi, Ticari bankaların ana gelir kaynağı, Ticari bankaların finansal durumunun SWOT analizi sonuçları yer almaktadır. Altıncı bölümde, ticari bankaların verimliliğini artırma yolları ve bu faaliyetde bulunan teşebüsler yer almaktadır, ve bununla birge bankacılık faaliyetlerinin verimliliğini artırma talimatları ve bu talimatların içerikliği, ticari bankaların gelir ve gider seviyelerinin değerlendirilmesi, Azerbaycanda finansal istikrarın korunması ve finansal sektörün gelişimi en son olarak finansal hizmetler sektörünün SWOT analizi ve bankaların dijital dönüşümünü hızlandırmak için düzenleyici mekanizmanın geliştirilmesi konuları işlenerek çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of the banking sector also depends on the effective management of each commercial bank. The activities shown in the activities of commercial banks, their misappreciation can upset serious shortcomings in the operation process and even bankruptcies, and a wide range of risks that can harm shareholders and customers. All this reflects the importance of creating and improving methods for analyzing the effectiveness of banking. Therefore, one of the main objectives of this study is to investigate the financial performance and structure of the banking system in Azerbaijan. Another is to emphasize the importance of corporate governance in the banking system by giving information about the Azerbaijani banking system. Besides, it is focused on the formation stages of the banking system in Azerbaijan and the functions seen in these stages and its methods, the economic structure of banks and the importance of banking, types and functions of banks, the activities of banks in a market economy, the commercial bank and its functions, the characteristics of the activities of commercial banks and the reasons for these characteristics. This thesis study consists of six chapters. In the first part, the real economic growth between 2004-2018 is explained by giving information about the modern development trends of the Azerbaijani economy and the general structure of Azerbaijani banking. In the second part, information is given about the establishment and development of the banking system in Azerbaijan, the stages of formation of the banking system, the economic structure, types and functions of banks. In the third part, the financial system of the Azerbaijan Republic, the formation of this system, the activities and procedure of banks in the financial markets, the main indicators of the development of the securities market in Azerbaijan. In the fourth part, the income and expenses of the commercial banks of the Azerbaijan Republic, the interest margin, the main source of income of the commercial banks and the elements of this source. In the fifth chapter, analysis and evaluation of the current situation of the banking sector in the Republic of Azerbaijan, the main source of income of commercial banks, results of the SWOT analysis of the financial situation of commercial banks are included. The sixth chapter includes the ways to increase the productivity of commercial banks and the enterprises engaged in this activity, and with this the instructions to increase the efficiency of the birge banking activities and the content of these instructions, the assessment of the income and expense levels of commercial banks, the maintenance of financial stability and the development of the financial sector in Azerbaijan, finally financial services. SWOT analysis of the industry and the content of this analysis, development of the regulatory mechanism to accelerate the digital transformation of banks are mentioned.