Polimer – çimento kompozitinin ve melas katkılı çimentonun mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi ve incelenmesi
Improvement and investigation of the mechanical properties of polymer - cement composite and melass additive cement
  1. Tez No: 658970
  2. Yazar: ADEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ERŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Melas, akışkanlaştırıcı, polisiten, beton, Molasses, plasticizer, polystyrene, concrete
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada orta akışkanlaştırıcı olarak kullanılan melasın ve betona mukavemet etkisi olan polistirenin dayanıklılığı incelenmiştir. Diğer orta akışkanlaştırıcı katkıların beton dayanıklılığına etkileri de göz önüne alınarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmada 1 adedi katkısız, 10 adedi katkılı olmak üzere toplam 11 tip beton üretilmiştir. Ürettiğimiz betonlarda çimento miktarları 320kg⁄m^3 katkı miktarları çimento miktarının %1'i ve %5'i oranlarında kullanılmıştır. Bu çalışmada orta akışkanlaştırıcı olarak melas ve mukavemete etkisini görmek için polistiren kullanılmıştır. Taze beton deneylerinde çökme deneyi ile kıvam ölçülmüştür. Taze beton birim ağırlığı ölçülmüştür. Priz süreleri ölçülmüştür. Birim ağırlık deneyi yapılmıştır, basınç dayanımı deneyleri yapılmıştır. Dayanıklılık deneylerinde polistiren dayanıklılık deneyleri, melas-polistiren karışımın betona etkisi deneyleri yapılmıştır. Bu çalışmada kullanılan melas istenilen su azaltma koşulunu yerine getirmiştir. Bu su azalmayla birlikte betonun mukavemetinde %43,9 oranında artış olmuştır. Tüm dayanımlar, standartlarda istenen değerleri sağlamıştır. %1 melas katkılı betonda şahite göre 1 saat priz gecikmesi gözlenmiştir. %2 lik melaslı katkılı betonlardan sonra betonlar priz almamıştır. Böylelikle melas katkılı numunede bazı numunelerde melasın birim ağırlık değerlerinde melaslı katkılarla polistiren katkılar arasında belirgin bir fark ortaya çıkmamıştır. Polistiren, melaslı ve şahit numunelerde çökme değeri sabit tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the durability of molasses used as a medium plasticizer and polystyrene, which has a strength effect on concrete, were investigated. Comparisons were made considering the effects of other medium plasticizer additives on concrete durability. In the study, a total of 11 types of concrete were produced, 1 of them without additives and 10 of them with additives. In the concrete we produce, cement amounts were used as 320kg⁄m^3 , and additives were used as 1% and 5% of the cement amount. In this study, molasses was used as a medium plasticizer and polystyrene was used to see its effect on strength. In fresh concrete experiments, consistency was measured with the slump test. Fresh concrete unit weight was measured. Setting times have been measured. Unit weight test has been done, compressive strength tests have been done. In durability tests, polystyrene durability tests, molasses-polystyrene effect effect tests on concrete were carried out. The molasses in which this dish was used fulfilled the desired water reduction requirement. With this water reduction, the strength of concrete increased by 43.9%. All strengths, immersion in standards. Molasses additives have been found to delay more reward. Thus, there was no significant difference between molasses additives. The settling value is fixed in polystyrene, molasses and witness making.