Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan zararların tazmini
Compensation of loss due to collapse of the economic future
  1. Tez No: 658971
  2. Yazar: SÜLEYMAN TOPCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Bütünlüğü, Bedensel Zarar, Ekonomik Geleceğin Sarsılması, Maddi Zarar, Sorumluluk, Body integrity, Bodily harm, Collapse of The Economic Future, İmmataterial damage, Liability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Beden bütünlüğünün ihlali neticesinde meydana gelen maddi zarar çeşitleri 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 54. maddesinde ifade edilmiştir. Hüküm içerisinde sayılan ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan zararlar da bedensel zarar çeşidi olarak madde içerisinde yer almaktadır. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan zararlar, gerek doktrinde gerekse yargı kararlarında uzun yıllar boyunca tartışılmış, kavram ve kapsam olarak genel bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan zararlar; zarar görenin çalışma gücünün azalması veya yitirilmesinden bağımsız olarak gelecekte meydana gelecek maddi zararlar olarak tanımlanmaktadır. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan zararların diğer zararlardan ayrılması, zarar görenin zararının tam olarak giderilmesi bakımından son derece önemlidir. Bu kapsamda özellikle kişilerin meslekleri, kişisel özellikleri ve piyasa koşulları gibi hususların bu zararın meydana gelmesine sebep olduğu uygulamada görülmektedir. Ayrıca trafik kazalarında meydana gelen artış ve mesleki faaliyetler neticesinde meydana gelen zararlar gibi özellikle bedensel zarara sebep olabilecek durumlarda, sorumluluğun sigorta hukuku bakımından da incelenmesi gerekmektedir. Çalışmanın amacı ekonomik geleceğin sarsılması kavramının tanımlanması ve bundan kaynaklanan zararın tazmininin incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
The types of material damages that occur as a result of the violation of body integrity are stated in Article 54 of the Turkish Code of Obligations numbered 6098. The damages arising from the shaking of the economic future listed in the provision are also included in type of bodily harm. The damages arising from the shaking of the economic future have been discussed for many years in both the doctrine and judicial decisions, and a general framework has been drawn in terms of concept and scope. In this context, the losses arising from the shaking of the economic future; It is defined as future financial damages, regardless of the decrease or loss of the working power of the injured person. Separating the damages arising from the shaking of the economic future from other damages is extremely important in terms of completely eliminating the damage of the injured person. In this context, it is seen in practice that matters such as the occupations, personal characteristics and market conditions of the persons cause this damage to occur. In addition, liability should also be examined from the point of view of insurance law, especially in cases that may cause bodily harm, such as an increase in traffic accidents and damage caused as a result of professional activities. The aim of the study is to define the concept of collapse the economic future and to examine the compensation for this damages.