Afganistan ve İran'ın Amanullah Han ve Rıza Şah Hükümetleri döneminde (1919-1941) modernleşme açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of Afghanistan and Iran in terms of modernization during Amanullah Khan and Rıza Shah Governments (1919-1941)
  1. Tez No: 658972
  2. Yazar: ABDULNADEEM NAZİRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Afganistan, İran, Amanullah Han, Rıza Şah, Modernization, Afghanistan, Iran, Amanullah Khan, Rıza Shah
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Afganistan'ın yetiştirdiği büyük devlet adamlarından biri olan Amanullah Han (1892-1960), Afganistan'da iktidara geldikten sonra askerî, siyasî, eğitim, sosyal, sanayi, ekonomik vb. alanlarda modernleşme çabalarına girmiş, bu modernleşme çabalarında Atatürk'ü ve Yeni Türkiye Cumhuriyeti'ni kendisine örnek almıştır. Konumuzla ilgili bir diğer önemli siyasi aktör olan Rıza Şah Pevlevi ise (1878-1944) İran'da iktidara geldikten sonra siyasî, askerî ve sosyal alanlarda modernleşme çabalarına girişmiştir. Her iki liderde Afganistan ve İran'da yenilik, değişim ve modernleşmeye öncülük etmişlerdir. Araştırmamız; betimleyici bir yöntemle ve analitik bir metot dâhilinde, akademik literatüre dayalı bir çalışma olup, Amanullah Han'ın Afganistan'da, Rıza Şah'ın İran'da iktidara geldikten sonra askerî, siyasî, sosyal, eğitim ve ekonomi vb. alanlardaki modernleşme çabalarını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Amanullah Khan (1892-1960) is one of the great statesmen of Afghanistan. After coming to power in Afghanistan, he has started a modernization movement in many fields like military, political, education, social, industry, economy.In this modernization movement, he has taken Atatürk and the new Republic of Turkey as a sample. Rıza Shah Pevlewi (1878-1944) is an another important political actor related to our subject. After he came to power, he started modernization efforts in political, military and social fields. Our research is a study based on academic literature within analytical method and descriptive process. It examines the modernization efforts of both Amanullah Khan in Afghanistan and Rıza Shah in Iran in the fields of military, politics, education and economy after their coming to power.