Ermenekli Süleyman Sırrı Efendi ve Hülâsatü'l-Muhtâreyn adlı eseri
Ermenekian Sulayman Sırrı Efendi's work Holasatul Mokhtarayn
  1. Tez No: 658987
  2. Yazar: ABDULSAMET KUMRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAMDİ FURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ermenekli Süleyman Sırrı Efendi, Hülâsatü'l-Muhtâreyn, Mekteb-i Hukuk, Reddü'l-Muhtar, Kitâbu'n-Nikah, Ermenekian Sulayman Sirri Efendi, Holasatul Mokhtarayn, School of Law, Raddi Mokhtar, Book of Marriage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Çalışmamızda son dönem Osmanlı ulemasından Bayezid Dersiâmı Ermenekli Süleyman Sırrı Efendi'nin (ö. 1931) ilgili Hülâsatü'l-Muhtâreyn isimli eseri ele alınmaktadır. Sırrı Efendi, başta fıkıh olmak üzere İslamî ilimlerin neredeyse bütün alanlarında eserler telif etmiş, gelenekle moderni, medreseyle mektebi bir araya getirdiğini söyleyebileceğimiz önemli bir isimdir. Hülâsatü'l-Muhtâreyn isimli eseri ise Mekteb-i Hukuk'ta Kitâbu'n-Nikah başlıklı dersi vermek üzere kaleme almıştır. Eser aynı zamanda Aile Hukuku Kararnamesi'ne kadar aile hukuku alanıyla ilgili yeni bir metotla, sistematik bir tarzda kaleme alınmış ilk teşebbüslerden biri olarak kabul edilebilir. Bu eser, Süleyman Sırrı Efendi'nin diğer eserlerinde olduğu gibi hak ettiği ilgiyi bulamamıştır. Bu eserin tanıtım ve değerlendirmesini yapıp, latinize halini sunmanın, eserin bilinmesi ve ondan istifadeyi arttırma bakımından önem taşımaktadır. Çalışmamızda Süleyman Sırrı Efendi'nin hayatı ve faaliyetleri hakkında bilgi verilip, sözkonusu eserinin değerlendirmesi yapılacak, dönemi ve günümüz bakımından önemi ortaya konulacaktır. Ayrıca çalışmanın sonunda Hülâsatü'l-Muhtâreyn'in latinize metni verilerek, günümüz ilim ve eğitim dünyasının istifadesine sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, we discuss about Ermenekian Sulayman Sirri's work Holasatul Mokhtarayn who was on of the last era of Ottomans scholars and died in 1931. Sirri Efendi is an important scholar who wrote in almost all fields of Islamic sciences, especially fiqh, and combained the modern method and the traditional madrasah. Holasatul Mokhtarayn is a work that he wrote to teach the book of marriage at Law School. Also, the work can be considered as one of the first attempts to be systematically drafted by a new method in the field of Family Law until the Family Law decreed. We realized that this work, like Sulayman Sirri Efendi's other important works, could not find the attention that it deserved. Hence, we thought that introducing and evaluating such a work and presenting it in a latinized form is a meaningful activity in terms of knowing the work and increasing the benefit from it. In this study, the author Solaiman Sirri Efendi and his work are introduced, and the book that published during Ottoman period is evaluated and its importance is revealed. At the end of this study, the text of Holasatul Mokhtarayn is given to latinize and presented to today's world of science and education.