Comparative analysis of noncommunicable diseases and their risk factors among Syrian refugees in Turkey and Turkish population
Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ile Türklerin bulaşıcı olmayan hastalıklar ve risk faktörleri açısından karşılaştırmalı analiz
- Tez No: 659026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ERYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Demography
- Anahtar Kelimeler: Bulaşıcı olmayan hastalıklar, risk faktörü, mülteci, Suriyeli, Noncommunicable diseases, risk factor, refugees, Syrians
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Demografi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke Türkiye'dir. Ülkelerinde devam eden çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan bu çok sayıda mültecinin gelişiyle birlikte ortaya çıkan insani acil krizi beraberinde sağlık sistemlerine ilave bir yük yüklenerek, bu insanların temel ve acil sağlık hizmetlerinin karşılanması kaygısını doğurmuştur. Bulaşıcı olmayan hastalıklar, mültecilere sunulacak hizmetlerin ayrılmaz bir parçasıdır ve hizmet paketine dahil edilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyelilerin vee v sahibi Türklerin bulaşıcı olmayan hastalık risk faktörlerine yönelik resmini çekmeyi ve her iki grubun benzerlik ve farklılıklarını göstermeyi amaçlamaktadır. Risk faktörlerinde cinsiyete, yaşa, mdeni durum, istihdam ve eğitim düzeine göre farklışamayı anlamak amacıyla çok değişkenli analiz kullanılmıştır. Demografik özelliklerin bulaşıcı olmayan risk faktörlerine etkisini anlamak için ise ikili lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bu çalışma, risk faktörlerinde farklılıklar olsa da, genel olarak her iki grup için de bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma riskinin oldukça yüksek olduğuna işaret etmektedir. Suriyelilerde yetersiz sebze ve meyve tüketimi endişe verici düzeylerde bulunurken, Türklerde ise fiziksel hareketsizlik oldukça yüksek oranda bulunmuştur. Eşit ve hakkaniyetli sağlık hizmeti içn sağlıkta evrensel kapsayıcılık hususunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti önemli adımlar atmış olsa da bu politikalar Türkiye'de yaşayan mültecilerin ve diğer grupların kültürel hassasiyetleri ve ihtiyaçları da göz önüne alınarak güçlendirilmelidir. Bu çalışma ışığında önerilen müdahale alanları arasında tütün kontrolünün güçlendirilmesi, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlığı için etkili farkındalık kampanyalarının geliştirilmesi, kan basıncının düzenli ölçülmesi ve birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin bulaşıcı olmayan hastalıklarla baş etmedeki rolünün net bir şekilde tanımlanması ihtiyacı listelenebilir.
Özet (Çeviri)
Turkey is the host to the highest number of refugees hosted by a country. This huge number of refugee population, fleeing from ongoing conflict in their country of origin to Turkey, brought together the concern for humanitarian emergency crisis requiring action on provision of basic and most urgent health needs which put burden on health systems. Noncommunicable diseases are an integral part of the health service provision and must be inserted into the service delivery package for refugees. This study aims to shed light on Noncommunicable diseases risk factor status of Syrian refuges registered in Turkey by extending the analysis to Turkish host community to see the differences and similarities between the two groups. Multivariate analysis was used to evaluate the change in risk factors by gender, age range, marital status, employment and the level of education. Binary logistic regression was also used to see the effect of demographic characteristics on the risk for Noncommunicable diseases. The study suggests that even though there are differences in the overall distribution of risk factors, both groups are under major risk of developing Noncommunicable diseases. Insufficient intake of fruit and vegetable appeared to be the most concerning risk factor for Syrians, whereas the level of physical inactivity among Turkish host community is alarming. Even though, the Government of Turkey has implemented very broad policies for universal health coverage considering health equality and equity, these policies must be strengthened in the light of cultural sensitivities and needs. Strengthened enforcement of tobacco control policies, stronger public awareness campaigns for physical activity and healthy eating behaviour, regular monitoring of blood pressure, and more clear definition on the role of primary, secondary and tertiary care in tackling Noncommunicable diseases can be listed as the recommended intervention areas based on the findings of this study.