Sağlık yöneticilerinin yönetsel güçlülüklerinin cinsiyet faktörü üzerinden araştırılması
Investigation of the managerial resourcefulness of health managers through the gender factor
- Tez No: 659194
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA KEKLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Yönetsel güçlülük, yönetsel güç, kadın yönetici, sağlık yöneticisi, toplumsal cinsiyet, cinsiyet eşitliği, Managerial resourcefulness, managerial power, female administrator, health manager, gender, gender equality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma; sağlık yöneticilerinin yönetsel güçlülük düzeylerini tespit etmek, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan kadın ve erkek yöneticilerin yönetsel güçlülük açısından aralarında herhangi bir farkın olup olmadığını ölçümlemek, kadın ve erkek olarak ayrıştırarak yapılan alt analizlerle sağlık yöneticilerinin yönetsel güçlülük düzeylerinde demografik özelliklerine göre farklılaşma olup olmadığını belirlemek amacı ile oluşturulmuştur. Sağlık yöneticilerinin yönetsel işlerde gerekli olan yetenek ve becerileri yönetsel güçlülük kavramını karşımıza çıkarmıştır. Yönetimdeki görevlere uygun reaksiyonu sağlayan duygusal, zihinsel ve davranışsal yetenekler kümesine yönetsel güçlülük denmektedir. Çalışmada veri toplamak için Şahin (2009) tarafından geliştirilen Yönetsel Güçlülük Ölçeğinden faydalanılmıştır. Bu doğrultuda analizler gerçekleştirilmiş, katılımcılara ilişkin sosyodemografik bulgular ile yöneticilerin yönetsel güçlülük düzeylerine ilişkin betimsel bulgular frekans, yüzde, minimum, maksimum, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik yöntemleri ile tespit edilmiştir. Çalışmada parametrik ve parametrik olmayan farklılık analizi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi seçilmiştir. Alan araştırması kapsamında Isparta ilindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan 111 tepe yöneticisi ve kısım yöneticilerine anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda sağlık yöneticilerinin yönetsel güçlülük düzeyleri orta seviyede bulunmuştur. Sağlık sektöründe görev yapan kadın ve erkeklerin yönetsel güçlülük düzeyleri karşılaştırıldığında erkek ve kadın yöneticilerin yönetsel güçlülüklerinin benzer olduğu görülmüştür. Yaş, eğitim durumu ve medeni durum gibi değişkenlerin sağlık yöneticilerinin yönetsel güçlülük düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre yönetsel güçlülükte cinsiyet etkili bulunmamıştır. Buna istinaden çalışma bulgularının; kadınların yoğunlukta olduğu sağlık alanında karar verici mercilerde, kadın temsilinin istenilen düzeye ulaşmasına, çalışanın cinsiyetine göre değil, niteliğine göre seçim yapılmasına ilişkin yol gösterici bir kılavuz değeri taşıyacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is composed created to determine the managerial resourcefulnes of health managers and to measure whether there is any difference between the male and female managers working in health institutions and organizations in terms of managerial resourcefulnes. The skills and abilities required by the managerial affairs of the health managers have brought us the concept of managerial resourcefulness. The set of emotional, mental and behavioral abilities that provide the appropriate reaction to the duties in management is called managerial resourcefulness. The Managerial Resourcefulness Scale developed by Şahin (2009) was used to collect data in the study. Accordingly, analyzes were carried out, and socio-demographic findings about the participants and descriptive findings related to the managerial resourcefulness of the managers were determined by descriptive statistical methods such as frequency, percentage, minimum, maximum, average and standard deviation. Parametric and nonparametric difference analysis methods were used in the study. In the study, sampling method was chosen easily. In the scope of field research, a survey was applied to 111 top managers and department managers working in health institutions and organizations in Isparta province. As a result of the research, the managerial resourcefulness levels of health managers were found at a medium level. It has been observed that variables such as age, education and marital status make a significant difference on the level of managerial resourcefulness of healthcare managers. According to the results of the study, gender was not effective in managerial resourcefulness.